Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko Zaporožie, 8. 5. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine
  • Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny
  • Ukrajinci obnovili viac ako 500 zdravotníckych objektov, ktoré zničili Rusi
  • Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského
  • Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov
  • Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
  • Dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu

14:20 Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily dobyli dedinu Kyslivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a Novokalinove v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rezort obrany vo vyhlásení zároveň potvrdil, že Rusi v noci na stredu vypustili drony a strely smerom na ukrajinské územie a zasiahli vojenskú a energetickú infraštruktúru. Podľa neho išlo o odvetu za ukrajinské údery na ruské energetické zariadenia.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko na platforme Telegram predtým informoval, že terčom ruských útokov sa stala energetická infraštruktúra v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti. Okrem Záporožskej sú všetky ostatné oblasti ďaleko od frontovej línie, ktorá prechádza východom a juhovýchodom Ukrajiny, dodala Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho varovala, že kvôli masívnym ruským útokom môže medzi 18.00 h až 23.00 miestneho času dôjsť k výpadkom elektriny naprieč celou Ukrajinou. Hlásila poškodenie vodných aj tepelných elektrární.

V strednej časti Poltavskej oblasti zasiahol dron zariadenie kritickej infraštruktúry a spôsobil požiar. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na životoch.

Najväčšia ukrajinská súkromná elektrárenská spoločnosť DTEK zase oznámila, že ruský letecký útok vážne poškodil zariadenia troch tepelných elektrární a jej zamestnanci pracujú na odstránení následkov.

8:00 Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Rusko podniklo v noci na stredu, v predvečer výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, ďalší masívny útok raketami a dronmi na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

Ruské sily nasadili do útoku strely s plochou dráhou letu, balistické strely, rakety a bezpilotné lietadlá typu Šáhid iránskej výroby, uviedlo ukrajinské letectvo.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko na platforme Telegram informoval, že terčom ruských útokov bola energetická infraštruktúra v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti. Okrem Záporožskej sú všetky ostatné oblasti ďaleko od frontovej línie, ktorá prechádza východom a juhovýchodom Ukrajiny, poznamenal Reuters.

Rozsah škôd spôsobených nočnými útokmi Ukrajinu nebol bezprostredne známy, pracuje sa však na ich odstránení. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho na Telegrame bez ďalších podrobností uviedla, že bolo poškodené jedno zariadenie v strednej Ukrajine.

V strednej časti Poltavskej oblasti zasiahol dron zariadenie kritickej infraštruktúry a spôsobil požiar. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na životoch.

Najväčšia ukrajinská súkromná elektrárenská spoločnosť DTEK na Telegrame oznámila, že ruský letecký útok vážne poškodil zariadenia troch tepelných elektrární a jej zamestnanci pracujú na odstránení následkov. Gubernátori Vinnyckej a Záporožskej oblasti uviedli, že boli poškodené zariadenia civilnej infraštruktúry, podrobnosti však zatiaľ neposkytli.

Výbuchy hlásili okolo 05.30 h miestneho času (04.30 h SELČ) aj obyvatelia ukrajinskej metropoly Kyjev. Podľa šéfa kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhija Popka boli všetky rakety namierené na Kyjev zničené a nedošlo ani k väčším škodám alebo zraneniam.

Kyjevský región, 8. 5. 2024SITA/Ukrainian Emergency Service via AP PhotoKyjevský región, 8. 5. 2024

V meste Brovary v Kyjevskej oblasti vypukol v dôsledku ruského raketového útoku požiar, informoval starosta Ihor Sapožko. Dvoch ľudí, ženu vo veku 62 rokov a muža vo veku 34 rokov, hospitalizovali.

Systémy protivzdušnej obrany sa podľa miestnych predstaviteľov podieľali na odrazení ruského útoku nad Ľvovskou oblasťou, ktorá hraničí s Poľskom. Varšava preto spolu so spojencami v NATO uviedla do pohotovosti lietadlá na ochranu svojho vzdušného priestoru.

Rusko spustilo v posledných mesiacoch ďalšiu sériu útokov na ukrajinskú energetické infraštruktúru. Moskva popiera, že by sa zameriavala na civilistov, ale tvrdí, že ukrajinský energetický systém je legitímnym vojenským cieľom.

Správy z predchádzajúceeho dňa 7. 5. 2024:

19:45 Ukrajinci obnovili viac ako 500 zdravotníckych objektov, ktoré zničili Rusi

Ukrajina doteraz úplne obnovila 510 zdravotníckych zariadení, ktoré zničila ruská armáda. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Rezort dodal, že ďalších 355 zdravotníckych zariadení zrekonštruovali čiastočne alebo prebieha ich obnova. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruskí vojaci od začiatku vojny proti Ukrajine na území krajiny poškodili 1 591 zdravotníckych zariadení a ďalších 210 zrovnali so zemou. Ruská armáda okrem toho poškodila 161 záchranárskych zdravotníckych vozidiel, 261 zničila a 125 ukradla.

13:45 Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom.

SBU v statuse zverejnenom v utorok na platforme Telegram dodala, že ukrajinská kontrarozviedka a vyšetrovatelia SBU narušili plány FSB na elimináciu prezidenta Ukrajiny a ďalších predstaviteľov najvyššieho vojenského a politického vedenia štátu. 

sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Malo sa tak stať za pomoci siete agentov, ktorá pracovala pod dohľadom FSB v Moskve. Táto sieť zahŕňala aj dvoch plukovníkov UDO, ktorí odovzdávali tajné informácie do Ruskej federácie.

9:35 Holandsko plánuje presunúť stíhačky F-16 na Ukrajinu na jeseň

Holandsko počíta s vyslaním stíhačiek F-16 na Ukrajinu túto jeseň. Urobí tak hneď po Dánsku, ktoré očakáva, že prvé stíhačky dodá v lete. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na litovský portál delfi.lt, na brífingu vo Vilniuse to uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Tá podotkla, že takýto časový rámec pre dodávky stíhačiek Ukrajine je súčasťou podrobného spojeneckého plánu. „Všetko je zariadené podľa projektu, ktorý zahŕňa výcvik ukrajinských pilotov, výcvik servisného personálu a presun lietadiel. Dánsko pošle prvé lietadlo už toto leto. A my plánujeme sa podieľať na dodávkach od jesene,“ dodala Ollongrenová.

9:10 Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 476 460 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 160 vojakov, 25 tankov, 14 bojových obrnených vozidiel či 37 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 405 tankov, 14 227 bojových obrnených vozidiel, 16 509 vozidiel a palivových nádrží, 12 287 delostreleckých systémov, 1 057 odpaľovacích raketových systémov, 792 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 349 lietadiel, 9 717 dronov, 2 149 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 017 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite