Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Estragón - Dar pre kentaura

Estragón - Dar pre kentaura

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.07.2021

Vo francúzskej kuchyni sa považuje za nevyhnutnosť, je pravidelnou súčasťou zmesí byliniek, s ktorými sa v haute cuisine tak majestátne čaruje. Bez neho by svet prišiel o zopár ikonických omáčok či polievok. Niekde mu hovoria tarragon, inde tarkán, u nás estragón.

Ako vzniklo grahamové pečivo

Ako vzniklo grahamové pečivo

.martin Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2021

Prechádzame okolo regálov s pečivom a to, že medzi klasickým bielym nachádzame aj celozrnné, bezlepkové či nebodaj obohatené o nejaké zaujímavé a doteraz opomínané obilniny, už berieme ako samozrejmosť. Na počiatku tohto zdravého radu však stálo pečivo grahamové.

Demikát - národná polievka

Demikát - národná polievka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.06.2021

To, že je to jedlo národné, napísala už vo svojej slávnej kuchárke z roku 1914 Terézia Vansová. Nezabudla však pri ňom spomenúť aj tie dôležitejšie veci: že je mimoriadne výživné a prospešné pre zdravých a chorých, silných aj slabých – demikát.

Ako na zelené fazuľky

Ako na zelené fazuľky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.06.2021

Prechádzame sa po trhu a zrazu na nás začne mávať niečo uhrančivo zelené a strapaté. Blížime sa a pozorujeme, že tento košatý zázrak pribudol na stole takmer každému trhovníkovi. Podídeme bližšie a hneď je všetko jasné. Stojíme pri kope strapatých zelených fazuliek.

Ako na chutnú živánsku

Ako na chutnú živánsku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.06.2021

Krásna ligotavá obálka sa trošku pohanským spôsobom pošle poštou – hodí sa do ohňa. Presnejšie položí do pahreby a zahrnie uhlíkmi. Nikam necestuje, pretože je určená tým, čo ju poslali. Po pol hodine sa otvorí a vybafne na všetkých pozdrav. Živánska.

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.06.2021

Vyzerá ako rozprávka. Presnejšie, akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí, kde-tu na nás vyskočí prekvapenie. Celá čierno-červená, no pod povrchom ľahunké šľahačkové vnútro – volajú ju Schwarzwaldská torta, čiže torta z Čierneho lesa.

Čerešňová nádhera. Koláč, v ktorom sa ovocie schová do cesta a ono okolo neho prebuble

Čerešňová nádhera. Koláč, v ktorom sa ovocie schová do cesta a ono okolo neho prebuble

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.05.2021

Najprv ju len zacítime. Blížime sa po starých betónových schodoch na priedomie a z okien sa už rinie jej typická, sladkasto-opojná vôňa, v ktorej prvé husle hrajú čerstvo natrhané čerešne. Sú bezpečne uväznené v jemnulinkom ceste a čakajú na nás. Bublanina.

Piaty element. Nájdeme ho v každom bio obchodíku alebo orientálnom kútiku

Piaty element. Nájdeme ho v každom bio obchodíku alebo orientálnom kútiku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.05.2021

Čo ako učupenom či malom, nikdy v ňom nesmie chýbať. Sedí si medzi koreninami, pritajene pozoruje okolie, namleté a sypké. Hneď vedľa garam masaly, tandoori masaly, suhany či čubrice. Korenie piatich vôní.

Čedar a veľká syrová revolúcia

Čedar a veľká syrová revolúcia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.05.2021

Obrovský smotanový kotúč v lesklom fóliovom obale, vyložený hneď vedľa krájača, či malé kúsky v tvare zarážky do dverí nasekané jedna vedľa druhej v chladničke s mliečnymi výrobkami. Či už sa nachádzame v Amerike, Afrike, Európe, Ázii, alebo Austrálii, všade ho poznajú: čedar.

Modifikované japonské suši a hotovo? Nie tak zhurta!

Modifikované japonské suši a hotovo? Nie tak zhurta!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.05.2021

Človek si kráča na obed, rozhliada sa po okolitých stánkoch či bistrách, kde by utratil svoje peniaze a vzhľadom na vymedzený čas sa čo najrýchlejšie nasýtil. Zrazu mu padne oko na čosi, čo pripomína misku ryže a všetci to volajú poke.