Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Limoncello, zajaté slnko

Limoncello, zajaté slnko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.07.2022

Nedá sa pri tom pomýliť. Ak potrebujeme vziať zo slnečného Talianska nejaký suvenír, ktorý poteší naozaj každého – aj toho, čo neholduje olivovému oleju alebo ťažkému chianti – je tento likér najlepšou voľbou. Dôvod? Je stelesnením talianskeho leta: limoncello (čítame limončelo).

Spaghetti alle vongole – láska z Neapola

Spaghetti alle vongole – láska z Neapola

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.07.2022

Prechádzate sa prehriatym večerným mestom, odvšadiaľ na vás pokrikuje taliančina a frivolný smiech. Z reštaurácií vanú vône a lákajú sadnúť si, objednať víno a čakať na zázrak. Ten aj vždy príde. Najčastejšie v podobe spaghetti alle vongole.

Švindeľ, fudge alebo baklava

Švindeľ, fudge alebo baklava

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 08.07.2022

V súčasnosti sa s ním stretávame predovšetkým na letiskách, v turistických obchodoch s lokálnymi sladkosťami, no kedysi to bola cukrovinka číslo jeden. Na Blízkom východe sa kupuje halva či baklava, v Japonsku moči a v Amerike či Británii fudge (čítame fadž).

Pastiersky chlebíček

Pastiersky chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.07.2022

Pri potulkách Španielskom, Portugalskom či Južnou Amerikou natrafíme zvyčajne ráno na čosi, čo z diaľky pripomína pokrkvané párky a zblízka pečivo. Vytŕča z tanierikov či dokonca papierových vreciek a ľudia ho konzumujú s neskrývanou vášňou. Churros (čítame čuros).

Ako variť podľa Vansovej: Kniha Národný poklad

Ako variť podľa Vansovej: Kniha Národný poklad

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.06.2022

V týchto dňoch pri príležitosti 80. výročia úmrtia autorky vychádza nové vydanie knihy, ktorá pre našu gastronomickú kultúru znamená približne toľko, čo pre tú českú Domácí kuchařka od Rettigovej. Ak nie viac. Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej.

Éclair, francúzske banániky

Éclair, francúzske banániky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.06.2022

Tak ako naše odievanie, aj jedlo pravidelne podlieha rôznym módnym vlnám. Raz je na výslní to, inokedy ono. Často niečo upadne do zabudnutia, aby sa po rokoch vynorilo s novonadobudnutou slávou. Výnimkou nie sú ani zákusky. Éclair.

Bottarga, zlatý kaviár

Bottarga, zlatý kaviár

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle 10.06.2022

Stretnete sa s ňou najmä na Sardínii, hoci ju poznajú takmer v celom Stredomorí. No práve na malom ostrove, ktorý je považovaný za Karibik Európy a v lete jeho smerom tiahne svetová smotánka, je priamou súčasťou miestnej kuchyne. Bottarga.

Uzlíček – praclík

Uzlíček – praclík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.06.2022

Máme ho na stole častejšie, ako by sme si mohli myslieť. Pri každej návšteve, večernom maškrtení či na výlete nás sprevádza ako malý snack v podobe tyčiniek. Chrumkavých a obsypaných soľou. Kto by si pomyslel, že ich predchodcom je obyčajný praclík?

Kráľ ovocia, Durian

Kráľ ovocia, Durian

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.05.2022

Cítiť ho zďaleka. Už keď sa v tých sparných horúčavách človek blíži k miestnemu trhu, kde ženičky posedávajú pri rozprestretých plachtách s ťažko identifikovateľnou zeleninou, je to tam. Ťaživý závan ovocia, ktoré vyzerá naozaj impozantne. Durian.

Hamburger, hrdina modernej doby

Hamburger, hrdina modernej doby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.05.2022

V poslednom čase polovicu gastronomických debát v časopisoch a na sociálnych sieťach okupuje jeden-jediný fenomén. Človek by sa nazdal, že pôjde o niečo výnimočné, no kdeže: jednoduchý žemľový sendvič, kde strednú časť tvorí hovädzia fašírka: hamburger.