Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Že nepoznáte Mezzoforte? Čo by ste nepoznali!

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Štvrtkový koncert odštartoval Bratislavské kultúrne leto a zároveň priniesol na Hlavné námestie poriadnu porciu jazzu. Pretože ho organizoval Martin Valihora a uskutočnil sa v rámci jeho cyklu (teda už nielen jednorazového festivalu) One Day Jazz Fest.

Že nepoznáte Mezzoforte? Čo by ste nepoznali! Marian Jaslovský

nebol to však koncert, ale úplne regulárny open air festival s troma účinkujúcimi.

Trubkár Lukáš Oravec je naozaj mimoriadny zjav na našej scéne a jeden z príkladov toho, že náš jazz môže byť rešpektovaný aj zo strany zahraničia. Na konte má niekoľko spoluprác s jedinečnými svetovými hudobníkmi a vedie medzinárodný big band s rakúskym dirigentom. Námestie naplnil masívny zvuk sofistikovaného jazzu s turbulentnými sólami, prieraznými témami a ekvilibristickými vyhrávkami. 

Táto hudba nenecháva nikoho na pochybách o svojom „leveli“. Viac informácií o orchestri nájdete tu: https://bigband.sk/band. Vystúpenie bolo zároveň príležitosťou uviesť do života nový (druhý) album orchestra, The Sun, ktorý smeruje ku karibskému jazzu a hosťuje na ňom legendárny perkusionista Sammy Fugueroa, bezpochyby jeden z najlepších na svete. Rozsah jeho spoluprác stavia človeka do pozoru: https://en.wikipedia.org/wiki/Sammy_Figueroa       

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

V programe neohláseným (ak som dobre pozeral) prekvapením bola skupina Triple Jump gitaristu Michala Bugalu. Na bicích hrá hviezdny bubeník David Hodek a groove posilňuje nový výrazný zjav, basgitarista a klávesista Richard Csino. Na pódiu sa objavil aj dvanásťročný brat Davida Áron s basgitarou. Áron je neuveriteľný talent, bolo to zjavné už pred piatimi rokmi, a hold mu pred štyrmi rokmi vzdal aj Stanley Clarke, s ktorým si zadžemoval na jeho koncerte. Počuli sme aj spev troch dospelých členov formácie a šlo to približne od jazzy vecí v štýle Thundercata po improvizovaný moderný jazz.

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Ak si myslíte, že nepoznáte Mezzoforte, pustite si jeden z mála inštrumentálnych svetových megahitov a zrejme zistíte, že asi poznáte, viď video:

Hudba skupina Mezzoforte pomohla v 80. rokoch definovať žáner jazz funk alebo pop jazz, ktorý bol pre mnohých mladých poslucháčov cestičkou k jazzu bez prívlastku „popový“ (autor sa k tomu hlási). Aj keď mnohí aj dobrí interpreti skĺzli k príjemnému farbičkovaniu do výťahov a supermarketov, Mezzoforte si zachovali radosť, tanečnosť, neunavujúcu virtuozitu, skrátka nadšenie z hudby, a to aj 41 rokov od vydania prelomového albumu Surprise Surprise (!!!). A to svoj debut vydali ešte tri roky pred tým. V tejto radostnej, no nekompromisnej muzikalite ich veľmi vhodne podporil Martin Valihora, ktorý si od moderátorského mikrofónu sadol za bubenícku stoličku a bude s nimi účinkovať na celej šnúre. Ešte dodajme, že traja členovia kapely (gitarista, basák a klávesista) s ňou hrali po celý čas od začiatku kariéry.

A tak opäť potvrdil, tak ako celý festival, to, čo hovoril v rozhovore s Petrom Lipom a Števom Hríbom, že slovenská hudba vie a môže byť súčasťou tej „veľkej“, svetovej.

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite