Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Jeruzalemská štvrť Mea Šearim: Keď sa zastaví čas

Jeruzalemská štvrť Mea Šearim: Keď sa zastaví čas

.anton Vydra .kultúra 10.02.2019

Česká fotografka Eliška Blažková osem rokov fotila komunitu ultraortodoxných Židov charedim v jeruzalemskej štvrti Mea Šearim. Vydala o tom knihu a svoje fotografie teraz vystavuje v rámci projektu Haredim aj na Slovensku v nitrianskej Trafačke.

.týždeň

Štvorec, ktorý ste už videli

.milo Juráni .kultúra .kritika 10.02.2019

Porovnávať film Štvorec s rovnomennou inscenáciou z Činohry SND by bolo zbytočné. Otázka, či divadelný remake dosahuje filmovú predlohu, nie je namieste. Za opýtanie stojí len to, či oproti oceňovanému filmu prináša niečo navyše. Niečo iné.

.kniha na víkend: Ste štyridsiatnici ako ja? Toto je kniha o našej generácii
4:10

.kniha na víkend: Ste štyridsiatnici ako ja? Toto je kniha o našej generácii

.anton Vydra .kultúra 09.02.2019

Poľská autorka Paulina Wilk opísala v knihe Poznávacie znamenia veľmi podrobne skúsenosť tých, ktorí vyrastali v poslednej dekáde komunistického režimu a ktorí sa museli sami a bez učiteľov vyrovnať s transformačným procesom od totality k otvorenej spoločnosti. Ako sme to zvládli?

.týždeň

Takmer banálny život Jane A.

.eva Čobejová .kultúra .knižnica 03.02.2019

Ďalšia kniha o Jane Austenovej? Áno, ďalšia. Lebo záujem o túto spisovateľku z prelomu 18. a 19. storočia vôbec neutícha. Naopak, vďaka filmom a seriálom podľa jej kníh za posledné desaťročia opäť vzrástol.

Knieža Igor Stravinskij

Knieža Igor Stravinskij

.andrej Šuba .kultúra 03.02.2019

Februárové Konvergencie budú venované ruskému hudobnému skladateľovi Igorovi Stravinskému. Kto bol tento neobyčajný umelec, aký bol jeho vzťah k hudbe a prečo stojí za to zoznámiť sa s ním bližšie?

.kniha na víkend: Ako sme si v stredoveku spravili z vecí symboly
7:04

.kniha na víkend: Ako sme si v stredoveku spravili z vecí symboly

.anton Vydra .kultúra 02.02.2019

Kniha francúzskeho historika Michela Pastoureaua o symboloch v stredoveku vysvetľuje, ako Západ vytváral z vecí, zvierat, rastlín či farieb svoje prvé symbolické formy. Pastoureau nás tak učí vidieť svet očami stredovekého človeka.

O ľudáckej prevýchove v praxi

O ľudáckej prevýchove v praxi

.igor Otčenáš .kultúra .knižnica 27.01.2019

Rozprávky o bájnom živote za vojnového slovenského štátu sú stále živou súčasťou nášho ľudového i politického folklóru. Paradoxne, čím menej pamätníkov tých čias ešte žije, tým je táto mytológia akoby vitálnejšia.