Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Roger Waters: Pomýlená politická show aj veľké pinkfloydovské umenie

.marek Galinski .kultúra

Z Rogera sa stala červená filcka a do svojej show pchá priveľa pomýlenej politiky. Ale odhliadnuc od toho, je to po zvukovej a svetelnej stránke spracované do absolútnej dokonalosti a vrcholného zážitku. Koncert sa konal 24. mája v pražskej O2 Aréne.

Roger Waters: Pomýlená politická show aj veľké pinkfloydovské umenie

politicky najpozitívnejší moment sa stal na záver koncertu. Keď začal Waters mudrovať o Ukrajine, O2 arena ho vypískala a vybučala. Roger má problém s tým, že obe strany eskalujú konflikt. Z reakcie publika vyzeral byť trochu prekvapený.

Už na začiatku koncertu vyzval Roger fanúšikov, ktorým vadia jeho politické postoje, nech idú rovno do... viete kam. (V originále: might as well fuck off to the bar right now). Lákavá ponuka, že?

Vadia mu prezidenti, ktorí sú vojnoví zločinci. Vymenúva viacerých amerických, ruského nespomenul v tomto kontexte ani jedného. Vadí mu, keď niekto vraždí palestíncov či ľudí v Jemene. Ukrajincov v tomto kontexte nespomenul.

V kontexte týchto sloganov na screenoch sú jeho bullshity o eskalovaní konfliktu na Ukrajine kvalitný nezmysel, ale to asi nevadí. Niektoré okupácie sú zrejme podľa Rogera v poriadku a nemalo by sa proti nim bojovať so zbraňou v ruke.

V kontexte celej tejto pomýlenosti je milým prekvapením, keď apeluje na dodržiavanie práv voči etnickým či sexuálnym menšinám. Aspoň niečo, čo má v hlave trochu upratané.

Rogerovi vadí policajná brutalita proti občanom krajín. Na záberoch na LED paneloch idú záznamy z razií DEA, čo je protidrogová jednotka ktorá bojuje proti organizovanému zločinu s drogami. Čo mu vadí na DEA, netuším.

Pri skladbe Sheep vzdáva hold Georgovi Orwellovi a jeho dielu Animal Farm. Vraj nás varoval. Vzápätí kritizuje kapitalizmus. Jeho odhadovaný majetok v hodnote 310 miliónov dolárov mu, predpokladám, v jeho kritike kapitalizmu nijako neprekáža.

To by bolo k politike. Poďme teraz na pozitívnejšiu časť. Hudobne, svetelne a rekvizitami je to spracovanie showky absolútne úžasné. Vracia sa k rôznym momentom v histórii Pink Floyd.

Najviac odkazov je na The Wall. Skalní fanúšikovia tohto albumu si museli prísť na svoje. Kladivá, pseudo-nazi kabát, lietajúce prasa. Atmosféra ako keby sa človek ocitol priamo v slávnom filme s Bobom Geldofom.

Pekný moment je skladba Wish You Were Here. V podstate je venovaná ako pocta - poklona jednému zo zakladateľov Pink Floydu - Sydovi Barrettovi. Toto ako fanúšik PF dosť cením.

Lietajúca ovečka z Animals je tiež pekný moment. Neskôr lietalo aj prasa. Tieto lietajúce nafukovačky sú poháňané vrtulkami na diaľkové ovládanie a parádne to dotvára atmosféru Pink Floydu.

Po hudobnej stránke som si neskutočne užil Shine on You Crazy Diamomd aj s následným saxofónovým sólom. Hudobníci na pódiu a vokalistky boli proste top. Tak ako by sa patrilo. Nazvučenie v O2 aréne tiež perfektné.

Záverečný mood celej scény patrí Dark Side of the Moon. Vizuálne spracovanie je úžasné. Celková emócia? Keby sa Roger nehral na politického aktivistu a venoval by sa svojej hudbe, bol by to dokonalý kultúrny zážitok. Takto ostávajú pocity trochu zmiešané. 

Autor je odborný asistent na FIIT STU a milovník hudby všetkých žánrov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite