Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2023 získal nórsky autor Jon Fosse

.tasr .kultúra

Oznámila to Švédska akadémia, ktorá toto ocenenie udeľuje.

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2023 získal nórsky autor Jon Fosse SITA/Pontus Lundahl/TT News Agency via AP

nobelovu cenu za literatúru za rok 2023 získal vo štvrtok nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse. 

Fosseho ocenili za jeho inovatívne divadelné hry a prózu, ktoré dávajú hlas tomu, čo sa nedá vysloviť, uviedla akadémia. 

Autor divadelných hier, románov, zbierok poézie, esejí, kníh pre deti a prekladov má 64 rokov a píše v novonórčine (Nynorsk).

Cenu za literatúru udeľuje Švédska akadémia, ktorej členmi sú spisovatelia, historici, filozofi či jazykovedci. Dlhodobo čelí kritike, že uprednostňuje belošských spisovateľov mužského rodu z krajín Západu, píše agentúra AFP.

Za jednu z favoritiek tohtoročného udeľovania bola považovaná ruská spisovateľka a otvorená kritička Kremľa Ľudmila Ulická, ktorá žije v dobrovoľnom exile v Nemecku.

Držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru za rok 2022 je francúzska spisovateľka Annie Ernauxová. Bola ocenená "za odvahu a prísne objektívnu ostrosť, s akou odhaľuje korene, odcudzenie a kolektívne obmedzenia osobnej pamäti", uviedla vtedy porota.

Vyhlasovanie tohtoročných Nobelových cien sa začalo v pondelok v kategórii za fyziológiu a medicínu. V utorok boli oznámení laureáti Nobelovej ceny za fyziku a v stredu za chémiu.

V piatok oznámia nositeľa Nobelovej ceny mieru, ktorú ako jedinú odovzdávajú v nórskej metropole Oslo, nie v Štokholme.

Nobelova cena nesie meno švédskeho vedca a podnikateľa Alfreda Nobela (1833 – 96). Laureáti si ceny slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia jeho smrti. Okrem pamätnej medaily a diplomu získajú aj finančnú odmenu 11 miliónov švédskych korún (viac než 923 800 eur) z výnosu Nobelovho majetku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite