Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociálna poisťovňa bude od štátu potrebovať miliardy eur

.sita .ekonomika

Počet zamestnancov Sociálnej poisťovne by mal v nasledujúcich rokoch stúpať.

Sociálna poisťovňa bude od štátu potrebovať miliardy eur SITA/Milan Illík

sociálna poisťovňa by mala v budúcom roku dostať zo štátneho rozpočtu 1,6 miliardy eur. Rovnakú sumu by mala od štátu prijať aj v roku 2025. V roku 2026 by mala finančná pomoc od štátu stúpnuť na 1,65 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2024 s výhľadom na roky 2025 a 2026, ktorý schválila vláda.

Budúcoročné zdroje Sociálnej poisťovne vrátane finančnej pomoci od štátu v sume 1,6 miliardy eur by mali dosiahnuť 14,17 miliardy eur, z čoho viac ako 802 miliónov eur tvorí očakávaný prebytok z tohto roka. Aj ten však poisťovňa vykáže len vďaka tohtoročnému transferu zo štátneho rozpočtu v sume 1,16 miliardy eur. Ak by Sociálnej poisťovni v budúcom roku sumou 1,6 miliardy nepomohol štát, jej príjmy by bez tohtoročného prebytku dosiahli len 11,77 miliardy eur. Celkové výdavky Sociálnej poisťovne na budúci rok sa pritom očakávajú v sume 13,3 miliardy eur.

Počet zamestnancov Sociálnej poisťovne by mal v nasledujúcich rokoch stúpať. Má ísť o nárast zo 5 458 zamestnancov postupne na 5 497 zamestnancov do konca tohto roka. V budúcom roku má počet zamestnancov poisťovne stúpnuť na 5 541 a v roku 2025 na 5 557 zamestnancov. Sociálna poisťovňa to zdôvodňuje realizáciou projektov refundovaných z fondov Európskej únie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite