Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflácia na Slovensku naďalej klesá, ceny rastú pomalšie vo všetkých zložkách potravín

.sita .ekonomika

Spomedzi dvanástich výdavkových skupín domácností až v ôsmich dynamika medziročného rastu cien klesla.

Inflácia na Slovensku naďalej klesá, ceny rastú pomalšie vo všetkých zložkách potravín pexels.com

medziročné spomalenie rastu cien tovarov a služieb na Slovensku pokračovalo aj v septembri. Aktuálne sa medziročná inflácia podľa Štatistického úradu SR dostala na 8,2 %, kým v auguste ešte dosahovala 8,9 %. Inflácia klesá od marca tohto roka. Spomaľovanie tempa rastu cien sa v septembri naďalej prejavovalo aj v najvýznamnejších zložkách výdavkov domácností, potraviny boli aktuálne drahšie už len o 11,3 %, bývanie o 6,5 %. Medzimesačne však ceny mierne poskočili, a to pod vplyvom zdražovania školských a zdravotníckych poplatkov, služieb telekomunikačných operátorov, ako aj pohonných látok.

Spomedzi dvanástich výdavkových skupín domácností až v ôsmich dynamika medziročného rastu cien klesla. Výnimkou boli len štyri odbory, v ktorých štatistici zaznamenali medzimesačné rasty, respektíve stagnáciu cien vybraných tovarov a služieb – v odboroch doprava, alkoholické nápoje a tabak, pošta a spoje a tiež zdravotníctvo.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dlhodobo vyššie ceny potravín s nealko nápojmi. Dynamika rastu cien potravín sa spomaľuje už šiesty mesiac, v septembri boli medziročne drahšie o 11,3 %. Tempo medziročného rastu sa spomalilo vo všetkých deviatich zložkách potravín. Viac ako 20-percentný medziročný rast cien zostal už iba pri cukre, džeme a cukrovinkách. Rast cien v porovnaní so septembrom 2022 v odbore bývanie a energie klesol na úroveň 6,5 %, čo je najnižšia hodnota rastu cien od konca roka 2021.

Napriek medzimesačnému zdraženiu boli pohonné látky stále o 0,6 % lacnejšie ako pred rokom. Zdynamizoval sa však rast cien v skupine dopravné služby na úroveň 22,5 %.Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie zabránil nárast cien v odbore pošta a spoje, najmä pre zvýšenie poplatkov telekomunikačných operátorov na hodnotu 5,1 %. Podobne negatívne na infláciu vplýval aj rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak, spotrebitelia za ne platili v priemere o 9,4 % vyššie sumy ako pred rokom.

Index spotrebiteľských cien sa v septembri tohto roka medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 8,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 8,5 % a za domácnosti dôchodcov o 7,9 %.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite