Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Čo budem robiť

.elena Akácsová .časopis .kultúra 16.02.2013

Keď novozvolený pápež krátko pred svojou konfirmáciou prepadne úzkosti zo zodpovednosti, príde mu na pomoc psychiater a ateista. Toto nie je scenár najbližších udalostí, Bože uchovaj! Je to len dej filmu Máme pápeža! režiséra Nanniho Morettiho, kde váhajúceho pápeža hrá skvelý Michel Piccoli. Zhodou okolností práve túto stredu ho premietajú v kine Lumière. Niekedy je zhoda okolností najlepší dramaturg a ja som si povedala, že sa ňou tento týždeň budem riadiť.

.týždeň

Čo budem robiť

.peter Bálik .časopis .kultúra 11.02.2013

Tento týždeň začnem spanilou jazdou do kníhkupectva Artforum, kde by som si chcel kúpiť malý bedeker o Petržalke, ktorý dala dohromady dvojica nadšencov Martin Kliebl a Jožo Chartaoui. Sprievodca po najškaredšej bratislavskej štvrti, ktorý Bratislavčanovi, ktorý nežije v Petržalke, spôsobuje obavu, že sa tam stratí, ale ukazuje, že aj toto miesto má svoju bohatú históriu a že ešte v šesťdesiatych rokoch bolo rajom na zemi.

.týždeň

Nenápadné veci

.časopis .kultúra 03.02.2013

Pred sto rokmi vyšli Chestertonove Ohromné maličkosti. Najznámejšia esej z tejto výbornej zbierky má názov O ležaní v posteli a je niečím medzi chválou lenivosti a fascináciou tým, čo aj v prázdnej spálni človeka obklopuje. Budúci týždeň by som chcel okrem iného ležať v posteli. Robím to totiž veľmi rád. Samozrejme, nie keď som chorý a nie, keď som totálne unavený. Rád ležím v posteli, čítam, počúvam hudbu, píšem (aj teraz tento text), raňajkujem. Vraj to tak rád robil aj Winston Churchill, takže máme aspoň niečo spoločné.

.týždeň

Recenzie

.časopis .kultúra 28.01.2013

KNIHA Ivana Noble: Opravna duší (Ranní meditace); KNIHA Brigitte Hamannová: Hitlerův ušlechtilý Žid; FILM Miluj ma alebo odíď ; HUDBA Searching For Sugar Man: Original Motion Picture Soundtrack; HUDBA Godspeed You! Black Emperor: Allelujah! Don’t Bend! Ascend!

.týždeň

Do kúpeľov!

.eva Čobejová .časopis .kultúra 28.01.2013

Už mám doma na stole pár dní rozloženú krásnu knihu Dany Bořutovej a Dušana Samuela Architekt Jurkovič. Priebežne si v nej listujem a čítam, najmä v časti nazvanej Slovanské kúpele. Koniec týždňa budem totiž tráviť v kúpeľoch Luhačovice, a to vďaka pozvaniu českej centrály cestovného ruchu CzechTourism. Nechystám sa tam iba ochutnávať liečivé luhačovické žriedla, hoci zopár pohárov Vincentky určite vypijem. V prvom rade ma do Luhačovíc ťahá Dušan Jurkovič, najoriginálnejší slovenský architekt.

.týždeň

Queen a Idiot

.elena Akácsová .časopis .kultúra 21.01.2013

Keď odvolali Silviu Hroncovú z postu riaditeľky SND, zrušila som na protest svoje dlhoročné divadelné permanentky. Vďaka nim som pohodlne videla krátko po premiére všetky nové predstavenia. Myslela som si, že budem chodiť do SND aj bez permanentiek, že si kúpim lístky na tie predstavenia, ktoré ma zaujímajú.

.týždeň

Päť recenzíí

.časopis .kultúra 20.01.2013

Alessandro Baricco: Pán Gwyn, Andrzej Stasiuk: Bílá vrána, Ivica Ruttkayová: Hadia žena, E. Boboš Procházka, Marek Wolf: Diversion, Shugo Tokumaru: In Focus?

.týždeň

Veľa divadla a štipka folklóru

.elena Akácsová .časopis .kultúra 20.01.2013

Keď odvolali Silviu Hroncovú z postu riaditeľky SND, zrušila som na protest svoje dlhoročné divadelné permanentky. Vďaka nim som pohodlne videla krátko po premiére všetky nové predstavenia.

.týždeň

Čo budem robiť...

.peter Bálik .časopis .kultúra 14.01.2013

Tento týždeň si napravím pokazenú chuť z minuloročnej Pohody! Írski Villagers boli práve uprostred koncertu na minuloročnej Pohode, ja hneď pod pódiom, medzi -násťročnými fanúšičkami a predomnou sa odohrával môj najväčší festivalový zážitok. Keď vtom začal pofukovať silný vietor a nebo za pódiom úplne sčernalo. V jednom momente vybehol na pódium môj kolega a šéf tejto scény Ďuro Kušnierik a uprostred jednej z nových pesničiek skupiny koncert zrušil. Mal som ho chuť zabiť, ale nedalo sa inak.