Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Niekedy po roku 2016 by vraj mal vzniknúť film Ready Player One podľa rovnomennej románovej predlohy Ernesta Clina. Táto informácia je zaujímavá hneď z dvoch dôvodov. Jednak ide o jeden z najdôležitejších románov reflektujúcich našu prítomnosť – ale toto dokazovať by bolo pomerne nadlho, a druhak, film by mal režírovať Steven Spielberg, čo je výborná správa, najmä ak uvážime, že román je postavený na znovuoživení popkultúry osemdesiatych rokov a Spielberg je ten, čo ju pomáhal definovať. Osobne som presvedčený, že film nikdy nevznikne a zároveň dúfam, že sa mýlim.

Ready Player One je totiž priamo postavený na intertextovom ukotvení do osemdesiatych rokov, je plný citácií z filmov, videohier, komiksov, televíznych seriálov, popmusic, a tak ďalej, už len právnicky vyriešiť toto všetko sa mi zdá nemožné. Ale uvidíme, respektíve neuvidíme, podobne, ako pravdepodobne nakoniec nikdy v kinách neuvidíme český fantasy veľkofilm Poslední z Aporveru. Jeho časti už boli nakrútené, s dokončením to však vôbec nevyzerá ružovo. Aktuálne tvorcovia čelia niekoľkým žalobám, sami niekoho žalovali, peniaze sa stratili, prípadne neboli využité transparentne, no chaos nad chaos, z ktorého je jasné jediné. Film Poslední z Aporveru tak skoro neuvidíme, ak vôbec.
A čo majú tieto dva filmy spoločné? Jeden, čo ešte ani nezačal vznikať a druhý, čo už vznikať prestal? Ide o filmy, o ktorých už fanúšikovia vedia, že by mali byť, a teda sú akosi slávne, akurát ešte nie sú a je otázne, či vôbec niekedy vzniknú.
No a presne o takýchto filmoch napísal nádhernú obrázkovú výpravnú knižku renomovaný filmový kritik, publicista a spisovateľ Simon Braund. Volá sa celkom príznačne Nejslavnejší filmy, které nikdy neuvidíte, v českom preklade sa objavila tento rok a píše sa v nej o filmoch, ktoré nakoniec nikto nikdy nevidel. Teda aj videl, ale surové, nedokončené, v rôznych fázach prípravy, spoločné majú to, že do kín sa nikdy nedostali, hoci sa na ne veľmi čakalo. A vynikajúcou pointou je, že na základe napísaného si aj človek povie, že dobre.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite