Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako som sa naučil milovať Fica

.martin Leidenfrost .časopis .týždeň doma

Ako publicista sa nebudem tváriť, že nemám žiadne osobné záujmy. Žijem na Slovensku od roku 2004, zdaňujú ma podľa tunajšieho autorského zákona a zažil som tu štyri slovenské vlády: Dzurindova druhá vláda ma zhýčkala, Ficova prvá vláda mi spočiatku naháňala strach, a potom mi ponechala nízke dane, vláda Radičovej chcela moje daňové a odvodové zaťaženie jedným šmahom strojnásobiť a traumatizovala ma.

A druhá vláda Fica? Som uvoľnený ako nikdy predtým. Viem síce, že moje dane a odvody v najbližších troch rokoch postupne porastú, ale dokážem sa na to pripraviť. Mám istotu.
Politický talent toho nazlosteného Topoľčanca možno len sotva preceniť. Tým, že sa so svojou absolútnou väčšinou nevydal cestou troch víťazných Viktorov zo susedstva a neoddal sa ako Orbán, Janukovyč a Ponta nerozvážnemu opojeniu mocou, preukázal prekvapivo silný  charakter. Prechodné obdobia, spoločensky zoširoka budované okrúhle stoly – to všetko poznám odinakiaľ. Cítim sa už ako doma, ako v Rakúsku.
Politické zviera Robert Fico funguje bezchybne. Jeho predvianočné interview na TA3 som sledoval so zatajeným dychom: nebolo tam ani najmenšie rétorické zaváhanie, a pod mottom „my bojujeme o prežitie“ mu neušla žiadna veta, ktorá by nebola ušitá na potreby normálneho Slováka – na potreby provinčného, tvrdo pracujúceho a zle zarábajúceho Slováka, ktorého nespočetní alfasamci slovenskej pravice nechceli mať za svojho voliča.
Odvažujem sa povedať, že niekto ako Fico by vyhral voľby v každej európskej krajine. Dokonca si myslím, že tento politik má všetky potrebné vlohy, aby dozrel na štátnika európskeho formátu. Chýba mu k tomu len maličkosť: Zatiaľ čo v krajinách ako Česko, Chorvátsko a Rakúsko sa boj s korupciou už konečne začal, Fico stále drží svoju ruku nad starými sponzormi a cynickými kšeftármi v justícii. Ak by našiel odvahu na veľký rez – kto, ak nie on by mal mať na to moc? – musel by som naňho spievať chválospevy.  

Autor je rakúsky novinár a spisovateľ, žije v Devínskej Novej Vsi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite