Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Kam sa chystáte?

.týždeň .témy

Leto je tu a každý z nás si zaslúži oddych, vypnúť z pracovných a domácich povinností. Niekto má rád more, iný hory, ale ďalšiemu stačí aj dovolenka na svojej záhrade. Naši redaktori sa s vami podelia o svoje obľúbené miesta.

Téma .týždňa: Kam sa chystáte?
Kajakovanie na tyrkysovomodrom mori na Hvare. FOTO BORCHEE/GETTY IMAGES

OBSAH

Pokoj alebo road trip? Oboje .štefan Hríb
Hvar .juraj Petrovič
Záhrada .martin Mojžiš
Vláčiky Dolného Rakúska .marian Jaslovský
Když jsem šel z Hradišťa... .marian Jaslovský
Vinárstvo Zsigmond, Ochtiná, slovenský a maďarský Tokaj .boris Németh
Špania Dolina – obec postavená na pote a krvi baníkov .marína Gálisová
Rozvoj a úpadok baníckej Ľubietovej .marína Gálisová
L

Pokoj alebo road trip? Oboje

.štefan Hríb .témy

Čo je dobrá dovolenka? Oddych a relax na jednom známom mieste alebo rad miest, hôr a prístavov za sebou? Pre mňa oboje.

v detstve nás rodičia každoročne brávali do Tatier. Inak sme boli len raz v Bulharsku a raz v Juhoslávii, lebo režim sa cestovania svojich poddaných bál. Ale tie Tatry mi dodnes prídu zázračné. Ranné potulky lesmi a potokmi za hubami striedané túrami po vysokohorských chatách s pramenistou vodou po ceste a čajom na Brnčalke či Téryho chate boli pre nás deti letným rajom. Takže prvý dovolenkový tip je jasný – Vysoké Tatry, a aspoň na dva týždne.

Skalný kláštor svätého Štefana, ktorý je súčasťou kláštorného komplexu Meteora v gréckej Tesálii.POSNOV/GETTY IMAGESSkalný kláštor svätého Štefana, ktorý je súčasťou kláštorného komplexu Meteora v gréckej Tesálii.

Neskôr, keď sa už dalo slobodne cestovať, ma nadlho ovládli dlhé tripy autom. Prvý smeroval na juh Grécka, a to cez celé Taliansko a potom trajektom z Brindisi. 

štefan hríb

Vidieť postupne Benátky, Florenciu, Rím, Neapol, skalný kláštor Meteora, Delfi, grécke vyprahnuté vnútrozemie, civilizáciu dávnych Atén a pri tom všetkom mať blízko k moru bol vtedy splnený sen. Ale vyžaduje si to aspoň tri týždne.

Ako druhú odporúčam okružnú jazdu severným Talianskom, Francúzskou rivierou, španielskym pobrežím až po Gibraltar a poom späť cez celé Portugalsko, San Sebastian, Pyreneje, stred Francúzska a Švajčiarsko. Znovu aspoň tri týždne, ale je to nezabudnuteľné.

Tretí road trip je americký. Začína sa v Los Angeles, pokračuje nádhernou pobrežnou cestou do San Francisca a potom je viacero možností, od národných parkov (Sequoia, Yosemite) až po Death Valley s Las Vegas ako odmenou. Znovu tri týždne.

Štefan Hríb

Keď som sa dlhých tripov trochu nabažil, objavil som aj čaro dovolenky na jednom mieste. V lete odporúčam týždeň v Prahe, Ríme, Florencii (s jej rajským okolím) alebo v Paríži. To je must-see. A pokiaľ ide o prímorské pobyty, potom určite dva týždne na gréckych ostrovoch (aj kvôli šalátom a tzatziky) alebo v Chorvátsku (aj kvôli priezračnému moru, vzduchu a ovociu, a v skutočnosti aj kvôli domácim, hoci u nás nemajú najlepšiu povesť).

Štefan hríb

Špeciálnym letným miestom je u mňa podobne ako u Jura Petroviča Hvar.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite