Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Vražda novinára - ako odpovieme?

.redakcia .témy .téma

Slovensko zažilo po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej jeden z najturbulentnejších týždňov svojej histórie.

Vražda novinára - ako odpovieme?
2. marec 2018 Bratislava: Tisíce pobúrených ľudí prišlo v mrazivom počasí na pochod za zavraždeného Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

OBSAH

Zavlečená krajina .martin Mojžiš
Chceme pád vlády .filip Olšovský .michal Magušin
Nestačí len písať .eugen Korda
Čo im prekáža .tomáš Němeček
Maďaričov salámový únik .eva Čobejová
FBI môže zasiahnuť – ale chce to Kaliňák? .marína Gálisová
Dýchlo na nás zlo .michaela Zakuťanská
L

Zavlečená krajina

.martin Mojžiš .témy

Výsledkom vládnutia a osobnou zodpovednosťou Vladimíra Mečiara bol zavlečený občan a zavraždený mladý človek. Výsledkom vládnutia a osobnou zodpovednosťou Roberta Fica je zavlečená krajina a zavraždení dvaja mladí ľudia.

fakt číslo jedna: Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zastrelení vo svojom dome. Fakt číslo dva: Policajný prezident oznámil, že dôvodom ich vraždy bola s najvyššou pravdepodobnosťou investigatívna činnosť Jána Kuciaka. Fakt číslo tri: Ján Kuciak pracoval na prípade pôsobenia kalábrijskej mafie na Slovensku a jej prepojeniach na predsedu vlády Roberta Fica. Fakt číslo štyri: Taliani spomínaní v Kuciakovom článku boli zadržaní ako podozriví v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy.

Z týchto štyroch faktov a z konkrétnych údajov uvedených v Kuciakovom článku vyplýva, že Viliam Jasaň, Mária Trošková a Robert Fico patria celkom jednoznačne do okruhu podozrivých v prípade prerastania mafie do najvyšších politických štruktúr tohto štátu. V prípade, ktorý vyústil až do dvojnásobnej vraždy. Namiesto toho, aby boli títo traja ľudia dôkladne vyšetrovaní, mal jeden z nich úplne neoprávnene prístup ku všetkým informáciám týkajúcim sa prípadu, v ktorom bol a je podozrivý. Sám nás o tom informoval v priamom prenose.

27. február 2018 Bratislava: Premiér Fico, minister Kaliňák a policajný prezident Gašpar na tlačovke k vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.Jozef Jakubčo/Petit Press/profimedia27. február 2018 Bratislava: Premiér Fico, minister Kaliňák a policajný prezident Gašpar na tlačovke k vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

spoločný menovateľ

O tom, že Robert Fico nesie zodpovednosť za smrť dvoch nevinných ľudí, nebolo nijakých pochybností od samého začiatku. Chvíľu to však vyzeralo tak, že jeho zodpovednosť spočíva len vo vytvorení systému, v ktorom sú silové zložky štátu používané nie na odhaľovanie korupcie a zločinu, ale na ich krytie. Ján Kuciak predsa neodhalil o Antoninovi Vadalovi a jeho kumpánoch nič iné, než čo musela dávno vedieť polícia a Slovenská informačná služba. Tie však buď nekonali, alebo bolo ich konanie zastavené. S pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote práve vďaka spomínanému systému.

Odhalené prepojenie medzi trojicou Jasaň, Trošková, Fico a Vadalom, zadržaným v súvislosti s dvojnásobnou vraždou, však posúvajú vec do celkom iného svetla. Fakt číslo päť: Mária Trošková bola dva roky milenkou Antonina Vadalu (mama Márie Troškovej pre čas.sk – „boli do seba zaľúbení, chceli sa zobrať”). Fakt číslo šesť: Potom bola poslaneckou asistentkou Viliama Jasaňa (podľa rok a pol starého článku v Plus sedem dní, na ktorý sa opakovane odvolával premiér Fico, zoznámil Troškovú s Jasaňom práve Vadala). Fakt číslo sedem: od Jasaňa prešla Trošková k Ficovi ako osobná asistentka a hlavná štátna radkyňa.

Je verejným tajomstvom, čo všetko obnášala Troškovej osobná asistencia u Fica. Ani hrubé časy nás neoprávňujú na hrubý slovník, ale ak môže predseda vlády o členoch svojej strany povedať „ak nefunguje bordel, potom treba vymeniť dievčatá, a nie postele“, potom môžeme hádam aj my povedať, že štát ako bordel je Ficov, aj posteľ je Ficova, ale dievčatá menil niekto iný. V každom prípade prepojenie medzi Vadalom a Ficom je dostatočné na to, aby bol premiér jeden z posledných, ktorí majú byť informovaní o priebehu vyšetrovania. A on bol prvý.

A rovnaké to bolo aj celkom na začiatku, keď sme ešte o Talianoch nevedeli a hlavným podozrivým bol Marián Kočner – bývalý Ficov sused v rezidencii Bonaparte. Všeobecne známe väzby Kočner-Bašternák-Kaliňák-Fico predsedu vlády okamžite diskvalifikujú v otázke akýchkoľvek informácií o vyšetrovaní. Alebo tu už máme aj samovyšetrovanie?

A ak sa ukáže ako relevantné upozornenie Radovana Bránika na mimoriadne závažnú trestnú činnosť, ktorá podľa neho tiež môže súvisieť s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aj tam si Fico zrejme zahrá aspoň vo vedľajšej úlohe. Skrátka, nech už tú vraždu spáchal a objednal hocikto, Robert Fico sa v tom skôr či neskôr (a skôr skôr) objaví. 

27. február 2018 Bratislava: Premiér Fico stojí za balíčkami bankoviek počas tlačovej konferencie k vražde novinára.VLADIMÍR ŠIMÍREK/PROFIMEDIA27. február 2018 Bratislava: Premiér Fico stojí za balíčkami bankoviek počas tlačovej konferencie k vražde novinára.

koniec

Ešte nevieme, ako sa to všetko skončí, ale jedno už vieme. Minulý týždeň skončil Robert Fico. A je úplne jedno, či ho ľudia ako Bugár, Žitňanská a Šebej udržia pri moci ešte niekoľko dní, týždňov alebo rokov. Fico je človek, ktorý urobil Slovensku neuveriteľnú zahraničnú hanbu (Kuciakov článok vyšiel v nemčine a angličtine v mnohých zahraničných médiách, všetky ambasády o ňom určite podrobne informujú svoje ministerstvá zahraničných vecí). Je to človek, ktorý poškodil Slovenskú republiku porovnateľne s Mečiarom. Človek, ktorý vlastnou hlavou a ešte jedným orgánom zavliekol túto krajinu na pokraj úplného znefunkčnenia. Takto si ho história zapamätá, takto sa o ňom bude jednou alebo dvoma vetami písať v učebniciach dejepisu. Je to spravodlivé a o túto spravodlivosť sa zaslúžil predovšetkým Ján Kuciak. Je príšerné, že za to musel spolu s Martinou zaplatiť takú strašnú cenu.

Až smrť dvoch mladých ľudí dokázala otriasť Ficovým systémom natoľko, že už sa z toho nespamätá. Alebo ani tá nie? Zvykli sme si na všeličo, zvykneme si aj na toto? Necháme ich, aby nás naďalej nehanebne klamali a okrádali? A aby tí, ktorí na to budú upozorňovať, občas zaplatili životom? Ak áno, potom Fico znivočil túto krajinu oveľa viac ako Mečiar.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite