Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Výročie ruskej agresie

.týždeň .témy

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ubehli už dva roky. Za ten čas sa zmenilo veľa, kto je obeť a kto agresor je však stále jasné. Čo nám Putinova vojna hovorí o Rusku, Ukrajine, ale aj o Západe a nás samých?

Téma .týždňa: Výročie ruskej agresie
24. august 2023 Kyjev, Ukrajina: Socha Matka Ukrajina vysvietená v národných farbách. FOTO OLEKSII CHUMACHENKO/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET/GETTY IMAGES

OBSAH

Dva roky pravdy .štefan Hríb .martin Mojžiš
Ukrajina je nádej pre všetkých, že spoločnosti sa vedia vyvíjať a rásť .marína Gálisová
Prečo Rusi znova a znova vedú vojnu .mária Papšová
Rusko zaútočí na Západ, kedy bude chcieť .michal Oláh
L

Dva roky pravdy

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Vojna, ktorú proti Ukrajine rozpútalo Rusko, trvá presne dva roky. Ten dlhý čas ukázal takmer všetko – kto je Putin a jeho Rusko, kto sú Ukrajinci, a tiež kto sme my, slobodný svet.

vo svetovom dianí je málokedy všetko jasné od začiatku až do konca. Vojna Ruska proti Ukrajine je výnimkou – od 24. februára 2022 po 24. február 2024 je rovnako jasné, kto je agresor a kto obeť, kto klame a kto nasadzuje život za pravdu, kto šíri smrť a kto bráni svoj slobodný život.

pravda o Rusku

Pokus Ruska spred dvoch rokov zabrať celú Ukrajinu a nastoliť tam svoj bábkový režim odpovedal na otázku, či sa Rusko po páde svojho komunistického impéria zmenilo. Nezmenilo. Stále je to štát, ktorý okolité štáty nepovažuje za hodné slobody a ich občanov za hodných života. Naopak, Ukrajinu, ale aj Gruzínsko či Moldavsko považuje Rusko za svoje predpolia, ktoré môže v prípade potreby zabrať. A ich občanov považuje za svojich otrokov, ktorých môže v prípade potreby zabiť. 

Tým Rusko samo odpovedalo na občasné otázky dobromyseľných expertov, či nemalo byť Rusku po páde komunizmu ponúknuté členstvo v NATO. Nieže nemalo, nesmelo. Ruské členstvo v NATO by totiž znamenalo jeho fatálny rozklad, rovnako ako je ruským právom veta už dávno rozložená Bezpečnostná rada OSN. Správanie Ruska k vlastným občanom, k susedným štátom a cez hybridné pôsobenie k celému slobodnému svetu je korunným dôkazom, že ruské členstvo v NATO by viedlo k popretiu elementárnych hodnôt, na ktorých je od apríla 1949 najvýznamnejšia bezpečnostná organizácia sveta postavená.

Nie je pravda, že Rusko pred dvoma rokmi napadlo Ukrajinu preto, lebo tá sa mala stať členom NATO, čo by ohrozilo ruskú bezpečnosť. Bolo to inak. Tesne pred ruskou lúpežou Krymu sa Ukrajina rozhodla pre smerovanie do EÚ, a už to Rusku stačilo na anexiu polostrova a rozpútanie občianskej vojny vo východnej Ukrajine. Inými slovami – Rusku neprekáža Ukrajina v NATO, Rusku prekáža akákoľvek slobodná tvár Ukrajiny, ktorá nepodlieha kontrole a predstavám Moskvy. Pán Putin sníva sen o obnovení krutého impéria, ktoré by zvýšilo váhu upadajúceho Ruska. Putin chce byť obávaným protipólom slobodného sveta – Ukrajina je preto len jedným z jedál na jeho krvavom menu, nie zmyslom celej tejto vojny.

20. február 2023 Kyjev, Ukrajina: Americký prezident Joe Biden pricestoval do ukrajinskej metropoly rok od začatia ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne Volodymyrovi Zelenskému demonštroval podporu USA.UKRAINIAN PRESIDENCY/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES20. február 2023 Kyjev, Ukrajina: Americký prezident Joe Biden pricestoval do ukrajinskej metropoly rok od začatia ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne Volodymyrovi Zelenskému demonštroval podporu USA.

pravda o Ukrajine

To, čo počas dvoch rokov Putinovej vojny predviedla Ukrajina, sa nedá nazvať inak než hrdinstvo. Stoštyridsaťmiliónové militaristické Rusko napadlo štyridsaťmiliónovú jadrovo odzbrojenú Ukrajinu, a predsa ju nezlomilo. Nezískalo Kyjev, nezlikvidovalo prezidenta Zelenského, nenainštalovalo bábkovú vládu. Ukrajina napriek presile ubránila väčšinu svojho územia a svojou odvahou aj odhodlanosťou získala nielen sympatie slobodného sveta, ale najmä vlastnú budúcnosť. Táto obranná vojna dotvorila moderný ukrajinský národ, ktorý obetoval toľko, že sa už nikdy neskloní pred ruským tyranom. Prezident Putin tvrdil, že Ukrajina ako štát neexistuje a Ukrajinci sú vlastne Rusi. Po dvoch rokoch jeho agresie dosiahol presný opak – Ukrajina už nikdy nezanikne a ukrajinský národ sa už nikdy nestratí v tom ruskom.

Pravda dvoch rokov vojny o dnešnej Ukrajine je jednoduchá – je to štát, ktorý si po dvoch nevydarených pokusoch (vrátane Oranžovej revolúcie z roku 2004) napokon vlastnou krvou úplne zaslúžil miesto v slobodnom svete. 

pravda o slobodnom svete

Slobodný svet reagoval na napadnutie Ukrajiny Ruskom lepšie, ako sa dalo očakávať, ale horšie, ako sa dalo

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite