Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin chce v októbri navštíviť Čínu

.tasr .svet

Čínsky prezident Si Ťin-pching uskutočnil v marci štátnu návštevu Moskvy, kde vyhlásil, že vzťahy medzi oboma krajinami vstupujú do novej éry.

Putin chce v októbri navštíviť Čínu SITA/Alexander Kazakov, Sputnik

ruský prezident Vladimir Putin plánuje v októbri cestu do Číny. S odvolaním sa na Putinovho poradcu pre medzinárodné záležitosti Jurija Ušakova o tom v utorok informovala agentúra AFP.

„Je známe, že sme dostali pozvanie a že máme v úmysle ísť do Číny, keď sa (tam) v októbri uskutoční fórum (iniciatívy) Pás a cesta (BRI),“ potvrdil Ušakov.

AFP dodala, že čínsky prezident Si Ťin-pching uskutočnil v marci štátnu návštevu Moskvy, kde vyhlásil, že vzťahy medzi oboma krajinami vstupujú do novej éry. Čína a Rusko sú strategickými spojencami, pričom obe strany často zdôrazňujú svoje partnerstvo „bez hraníc“ a spoluprácu v hospodárskej a vojenskej oblasti.

Ich väzby sa ešte viac zintenzívnili po tom, ako Rusko vo februári minulého roka rozpútalo vojnu voči Ukrajine a po následných hospodárskych sankciách Západu.  AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Peking dôrazne odmietol odsúdiť ofenzívu Ruska voči Ukrajine.

Putin naposledy navštívil Čínu v roku 2022, keď sa zúčastnil na otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier v Pekingu. Bol aj na prvých dvoch fórach BRI, ktoré sa konali v Číne v rokoch 2017 a 2019.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite