Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Austrália chce zakázať vystavovanie nacistických symbolov a obchodovanie s nimi

.sita .svet

Podľa generálneho prokurátora Marka Dreyfusa je dôvodom nárast aktivity krajnej pravice.

Austrália chce zakázať vystavovanie nacistických symbolov a obchodovanie s nimi SITA/Chris Donaghy/AAP Image via AP

i keď väčšina austrálskych štátov už nacistické symboly zakazuje, federálne právo by malo ísť ešte ďalej a zakázať aj obchodovanie s takýmto materiálom, vysvetlil Dreyfus. „Je tu nárast tohto druhu násilnej krajne pravicovej aktivity. Myslíme si, že je čas, aby bol federálny zákon a ja ho budúci týždeň predložím do parlamentu,“ povedal prokurátor pre televíziu Nine Network.

„Máme zodpovednosť za import a export. Chceme, aby sa skončilo obchodovanie s týmto druhom memorabílií alebo akýchkoľvek predmetov, ktoré majú na sebe tieto nacistické symboly. V Austrálii nie je miesto pre šírenie nenávisti a násilia,“ dodal Dreyfus.

Vládna Austrálska strana práce má pritom pod kontrolou Snemovňu reprezentantov, no nemá väčšinu Senáte a tak podľa agentúry AP nie je jasné, kedy by zákaz mohol prejsť alebo vstúpiť do platnosti. Zákon by mal zahŕňať aj tresty za vystavovanie nacistických symbolov s maximálne ročným väzením.

Výnimku by malo mať vystavovanie symbolov z náboženských, vzdelávacích alebo umeleckých dôvodov a zákon by sa nemal týkať ani používania svastiky u ľudí, ktorí praktizujú hinduizmus, budhizmus alebo džinizmus.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite