Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsko podpísalo s Britániou dohodu o bezpečnostných zárukách

.tasr .svet

Podobnú dohodu plánuje Johnson podpísať ešte v stredu aj vo Fínsku.

Švédsko podpísalo s Britániou dohodu o bezpečnostných zárukách SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool Boris Johnson a Magdalena Anderssonová

britský premiér Boris Johnson a predsedníčka švédskej vlády Magdalena Anderssonová v stredu podpísali dohodu o vzájomných bezpečnostných zárukách svojich krajín. Podobnú dohodu plánuje Johnson podpísať ešte v stredu aj vo Fínsku. Informuje o tom TASR na základe správ britskej stanice Sky News. 

Tieto dohody majú umožniť intenzívnejšiu obrannú a bezpečnostnú spoluprácu severských krajín s Britániou, zdieľanie spravodajských informácií či spoluprácu v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Podľa Johnsona si krajiny v prípade útoku prídu navzájom na pomoc, ak o to napadnutá krajina požiada. „To, čo teraz hovoríme a robíme, je v podstate iba vyjadrením toho, čo je beztak zjavné – že dve liberálne demokracie by si v prípade útoku navzájom pomohli,“ povedal Johnson na tlačovej konferencii v Štokholme. Vysvetlil, že záruky vzájomnej pomoci sa týkajú aj živelných pohrôm.

„Množstvo vrakov ruských tankov lemujúcich cesty na Ukrajine vďaka (protitankovým strelám) NLAW, ktoré vyvinuli vo Švédsku a vyrobili sme v Británii, ukazuje na potenciál tejto spolupráce,“ dodal Johnson.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite