Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Joe Biden vyzval na súdny proces voči Vladimirovi Putinovi za vojnové zločiny

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden v pondelok vyzval na začatie súdneho procesu voči lídrovi Ruska Vladimirovi Putinovi za údajné vojnové zločiny. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Joe Biden vyzval na súdny proces voči Vladimirovi Putinovi za vojnové zločiny AP Photo/Andrew Harnik

„Je to vojnový zločinec,“ povedal Biden na adresu Putina.

Vyjadrenie šéfa Bieleho domu prišlo po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil mesto Buča, kde podľa ukrajinských orgánov našli po odchode ruských vojakov telá zabitých civilistov.

„Musíme Ukrajine naďalej poskytovať zbrane, aby mohla pokračovať v boji,“ povedal americký prezident a zároveň vyzval spojencov na uvalenie tvrdších sankcií voči Moskve.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová informovala, že v mestách v okolí Kyjeva, z ktorých sa stiahli ruskí vojaci, našli telá 410 civilistov. Zelenskyj označil činy ruskej armády v tejto oblasti za genocídu.

Kremeľ poprel všetky obvinenia týkajúce sa zabíjania civilistov na Ukrajine, vrátane udalostí v Buči. Moskva tvrdí, že hroby a mŕtvoly zinscenovala Ukrajina s cieľom pošpiniť Rusko.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok na sociálnej sieti Twitter uviedla, že EÚ vytvorí s Ukrajinou spoločný vyšetrovací tím, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny či zločiny proti ľudskosti zo strany Ruska pri vojenskej invázii na Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite