Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí sita/AP Photo/Andrii Marienko Poškodená obytná budova po zásahu ruskou strelou. Charkov, 15. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Blinken oznámil pomoc Ukrajine za 2 miliardy dolárov 
  • Rusko tvrdí, že zostrelilo desať rakiet dodaných Spojenými štátmi smerujúcich na Krym
  • Armáda presúva jednotky do nových pozícií na charkivskom fronte
  • Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí
  • Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov

17:55 Ruský útok na Cherson zranil 11 civilistov

Jedenásť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia pri stredajšom ruskom leteckom útoku na Cherson. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu gubernátora oblasti Olesandra Prokudina. Pri útoku utrpeli zranenia napríklad 15-ročný chlapec a jeho 53-ročný otec. Chlapcovho otca hospitalizovali so zraneniami spôsobenými črepinami. Ruský úder poškodil niekoľko obytných budov a vzdelávaciu inštitúciu, dodal Prokudin.

Ukrajinská armáda oslobodila mesto Cherson a iné obce na západnom brehu rieky Dnipro na jeseň roku 2022. Rusi odvtedy toto oslobodené územie pravidelne ostreľujú.

17:00 Čiastočne vytlačili ruské sily z mesta Vovčansk

Ukrajinské sily odrazili ruské útoky na Vovčansk v Charkivskej oblasti a „čiastočne vytlačili nepriateľské sily z mesta“. Uviedol to v stredu ukrajinský generálny štáb, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým v stredu uviedlo, že menšie ruské pechotné jednotky vstúpili do severnej časti Vovčanska a pokúšajú sa tam zaujať pozície. „Obranné operácie pokračujú na severnom a severozápadnom predmestí,“ uviedol generálny štáb vo svojej správe.

Nové ofenzívne akcie na severe Charkivskej oblasti Rusko odštartovalo 10. mája smerom na obec Lypci a mestečko Vovčansk.

16:00 Blinken oznámil pomoc Ukrajine za 2 miliardy dolárov 

Americký minister zahraničia Antony Blinken v stredu počas návštevy Ukrajiny oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu v objeme 2 miliardy dolárov. Zhruba 1,6 miliardy dolárov pochádza zo 60-miliardového balíka, ktorý Washington schválil v apríli.

Blinken vysvetlil, že peniaze použijú na tri účely, a to poskytnutie zbraní v krátkodobom horizonte, investície do ukrajinskej obranno-priemyselnej základne a umožnenie Ukrajine nakupovať vojenské zásoby z iných krajín.

„Toto je veľmi silný odkaz pre našich priateľov aj nepriateľov,“ vyjadril sa ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s Blinkenom. 

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Šéf americkej diplomacie tiež povedal, že chápe naliehavú ukrajinskú potrebu dodatočnej protivzdušnej obrany na ochranu pred ruským náporom a pri svojej pomoci ju uprednostňuje. Dodal, že USA „nepodporujú ani neumožňujú útoky mimo Ukrajiny“ s použitím zbraní dlhého doletu dodávaných Američanmi. Toto rozhodnutie je podľa jeho slov v Kyjive.

Blinken oznámil vojenské financovanie Ukrajiny v čase, keď sa ukrajinské sily stiahli z častí severovýchodu krajiny a bojujú proti ruským silám aj na iných miestach. Vzhľadom na situáciu na bojisku sa prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodol odložiť všetky svoje nadchádzajúce zahraničné cesty.

14:00 Rusko tvrdí, že zostrelilo desať rakiet dodaných Spojenými štátmi smerujúcich na Krym

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila v stredu skoro ráno desať ukrajinských rakiet dodaných z USA, ktoré smerovali na polostrov Krym.

Balistické rakety dlhého doletu ATACMS boli zničené nad Čiernym morom, uviedlo ministerstvo. USA zahrnuli armádny taktický raketový systém, známy ako ATACMS, do marcového balíka vojenskej pomoci.

K ukrajinskému útoku došlo v čase, keď sa ruskí vojaci snažia postúpiť v ofenzíve v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorá sa začala minulý týždeň, znamenala najvýznamnejší cezhraničný vpád od začiatku rozsiahlej invázie a prinútila takmer 8-tisíc miestnych ľudí opustiť svoje domovy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo svojom nočnom videopríhovore uviedol, že armáda vyslala posily do Charkivskej a Doneckej oblasti. „Je príliš skoro robiť závery, ale situácia je pod kontrolou,“ povedal. Napriek tomu Zelenskyj podľa španielskej vlády zrušil plánovanú cestu do Španielska koncom tohto týždňa. Neuviedol žiadny dôvod na zrušenie.

Tempo postupu Ruska v pohraničnej Charkivskej oblasti, kde koncom minulého týždňa spustilo ofenzívu a dosiahlo výrazný pokrok, sa spomalilo, uviedol Inštitút pre štúdium vojny v utorok neskoro večer.

12:15 Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy, informovalo v stredu jeho tlačové oddelenie. Dôvodom je ruská ofenzíva v severnej Charkovskej oblasti, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Ešte predtým informovali španielske médiá, že ukrajinský prezident zrušil svoju piatkovú návštevu Madridu, kde mal plánované stretnutie so španielskym kráľom Filipom VI. a premiérom Pedrom Sánchezom. Počas tejto cesty mal navštíviť aj Portugalsko. 

sita/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Ostreľovanie Charkovskej oblasti ruskými jednotkami sa prudko zintenzívnilo v piatok 10. mája. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tamojšom pohraničí. Ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na ukrajinskom území. Situácia podnietila Ukrajinu k evakuácii tisícov ľudí z oblasti.

10:45 Armáda presúva jednotky do nových pozícií na charkivskom fronte

Ukrajinská armáda oznámila, že presúva svoje jednotky na nové pozície v dvoch lokalitách severovýchodnej Charkivskej oblasti, kde ruské sily vytrvalo útočia. Varovala tiež pred hromadením ruských síl na severe v blízkosti Sumskej oblasti. Referuje o tom web news.sky.com.

Cezhraničný útok na nové krídlo v Sumskej oblasti by pravdepodobne pridal ďalšie starosti vyčerpaným ukrajinským obrancom po tom, čo ruský vpád do Charkivskej oblasti v piatok otvoril nový front a prinútil Ukrajinu, aby sa ponáhľala s posilami. Rusko preniklo na sever Charkivskej oblasti a v utorok Moskva oznámila, že obsadila časti mesta Vovčansk a pohraničnú dedinu Buhruvatka.

Šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov uviedol, že Moskva už na operáciu v Charkivskej oblasti vyčlenila všetkých vojakov, ktorých má v pohraničných oblastiach, no má aj iné záložné sily, ktorých použitie v najbližších dňoch očakáva. „Objavil sa rýchly trend k stabilizácii situácie. To znamená, že nepriateľ je už v zásade zablokovaný na líniách, ktoré mohol dosiahnuť," uviedol Budanov vo vysielaní národnej televízie.

Budanov tiež povedal, že Rusko má malé skupiny v pohraničných oblastiach v blízkosti ukrajinskej Sumskej oblasti neďaleko ruského mesta Sudža, odkiaľ sa ruský zemný plyn prepravuje potrubím na Ukrajinu a ďalej k európskym zákazníkom. „Pokiaľ ide o Sumskú oblasť, Rusi skutočne od začiatku plánovali operáciu v Sumskej oblasti. No situácia im neumožnila aktívne zakročiť a operáciu spustiť,“ povedal.

Najvyšší ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že neveria, že Rusko má dostatočný počet vojakov na dobytie mesta Charkiv.

9:00 Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí

Ruský útok na civilnú infraštruktúru v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkiv si vyžiadal zranenia najmenej 21 osôb. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov.

„Ruská armáda ostreľovala 14. mája večer charkivskú štvrť Ševčenkivskyj. Poškodené boli viacposchodové obytné budovy, 15 garáží a neobytná jednopodlažná budova. V dôsledku útoku bolo zranených 21 civilistov. Medzi obeťami sú tri deti,“ vyhlásil Synjehubov.

Neskôr Rusi opäť zaútočili na Charkiv v mestskej časti Saltivka. Polícia našla nevybuchnutú raketu 5B55 a tiež raketu S-300, ktorá spadla medzi dve zaparkované autá. Úrady pri tomto útoku neevidovali žiadne obete na životoch ani zranenia. V noci okolo 22:55 miestneho času sa Charkivom opäť ozývali výbuchy. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite