Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cesta do hlubin Putinovy duše s Ivanem Iljinem (jen pro silné žaludky)

.Michal Palík .spoločnosť

Vlézt do hlavy člověku, jehož introvertnost mu závidí i Švédi, a navíc k tomu prošel dlouholetým elitním špionážním výcvikem, nedovede téměř nikdo, pravděpodobně ani sám Putin.

Cesta do hlubin Putinovy duše s Ivanem Iljinem (jen pro silné žaludky) SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

upozornenie: Článok bol písaný na jar v roku 2019 po vydaní sérií knižiek a článkov predovšetkým amerických politológov na tému fašizmu v súvislosti s nástupom Donalda Trumpa, stredoeurópskou vlnou populizmu a rozširovaním či prehlbovaním autoritárstva vo svete. Niektoré z nich sa zmieňovali o Ivanovi Iľjinovi, o ktorom sa na Západe dovtedy veľa nevedelo – bol čiastočne preložený len do nemčiny, keďže v Nemecku istú dobu pôsobil. Jeho myslenie malo však podľa viacerých autorov vplyv na Vladimíra Putina. Tento vplyv som v tej dobe považoval za obmedzený na ruskú vnútornú politiku. Iľjinova „filozofia“ mi pripadala komická, a tak som článok poňal s určitým humorom, ktorý sa už dnes zdá nemiestny. Odľahčený tón tak treba vnímať „z historickej perspektívy“, do ktorej už však patrí celá viera v Putinovu racionalitu či v to, že svoje imperiálne chúťky obmedzí len na bezprostredné okolie.

Iľjinovo a Putinovo myslenie sa vyznačuje skôr nešikovnou racionalizáciou archaického myslenia než skutočnou argumentáciou a Snyderov pesimistický pohľad dnes platí asi v ešte väčšej miere ako pred štyrmi rokmi. Vo svetle súčasných Putinových vyjadrení by k nemu kultúrni antropológovia mohli pridať ešte „hierarchickú kozmológiu“, v ktorej sa šliape po národoch v ruskom područí a kope do štátov mimo neho, aj omfalitickú vieru v existenciu „pupku sveta“, za ktorý Putin považuje Kyjevskú Rus, a teda „nemôže“ ju nechať mimo ruských hraníc (predchádzajúce vytrvalé snahy ruských archeológov nájsť tento pupok sveta v Rusku boli asi neúspešné). Bez ohľadu na jednotlivosti a detaily však súčasné udalosti zrejme potvrdzujú základné východiská uvedených autorov – čiže presvedčenie o racionalite Putinovej politiky sa asi ukazuje byť mylné.

Poďme však k samotnému článku.

Vlézt do hlavy člověku, jehož introvertnost mu závidí i Švédi, a navíc k tomu prošel dlouholetým elitním špionážním výcvikem, nedovede téměř nikdo, pravděpodobně ani sám Putin. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite