Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov Francis Farrell/The Kyiv Independent

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov
  • Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku
  • Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou
  • Pri Volgograde v Rusku sa vykoľajil vlak

17:00 Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov

Zo severu ukrajinskej Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali viac ako 7 500 civilistov. Uviedol to v utorok gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Zo 7 531 ľudí, ktorí boli doteraz evakuovaní, je 568 detí a 201 ľudí so zdravotným postihnutím, dodal gubernátor. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Útok na Charkovskú oblasť Rusko odštartovalo 10. mája v smere na obec Lypci a mesto Vovčansk. Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandra Lytvynenka Rusi do ofenzívy nasadili viac ako 30-tisíc vojakov.

Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že Rusko má „taktický úspech" v boji o Vovčansk, ktorý leží necelých päť kilometrov od ruských hraníc. „Na severnom okraji mesta prebiehajú aktívne prestrelky,“ uviedol v utorok gubernátor Charkovskej oblasti.

14:30 Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že má pod kontrolou situáciu v meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V dôsledku rozsiahlych ruských vzdušných útokov sa však musela stiahnuť z neďalekej obce Lukianci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda v pravidelnej aktualizácii o situácii na bojisku uviedla, že počet ruských útokov na severe Charkovskej oblasti klesol. Ruské ministerstvo obrany naopak uviedlo, že jeho jednotkám sa podarilo posilniť si taktické pozície a spôsobiť škody ukrajinskej armáde v okolí pohraničných obcí a miest vrátane mesta Vovčansk, všíma si agentúra AFP.

Ruský rezort obrany okrem toho medzičasom oznámil, že jeho armáda sa podarilo dobyť v Charkovskej oblasti ďalšiu obec. "Jednotky skupiny Sever oslobodili obec Bugruvatka (po ukrajinsky Buhruvatka) v Charkovskej oblasti a postúpili hlboko za ukrajinské obranné línie," uviedol rezort.  Reuters upozorňuje, že správy nemožno nezávisle overiť.

Rusko obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany krátko na to oznámilo dobytie niekoľkých obcí. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského robí ukrajinská armáda všetko, čo jej v je silách, aby Rusku zabránila rozšíriť front a spustila preto protiútok, píše agentúra DPA.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov pritom vyjadril v utorok presvedčenie, že situácia v Charkovskej oblasti smeruje k stabilizácii. Varoval však, že Rusko by do oblasti mohlo v nasledujúcich dňoch vyslať ďalšie posily.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) chce Rusko v Charkovskej oblasti zrejme vytvoriť nárazníkovú zónu medzi svojim územím a Ukrajinou. Tento cieľ pritom Moskva zrejme uprednostní pred hlbším prienikom do Charkovskej oblasti, domnievajú sa analytici.

14:00 Situácia v Charkivskej oblasti sa stabilizuje, Rusi nevstúpili do Sumskej oblasti

Situácia súvisiaca s ruskou inváziou v Charkivskej oblasti na východe Ukrajiny sa stabilizovala. Ukrajinské obranné sily budú vytláčať Rusov z územia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov.

„V súčasnosti prebieha fáza ruskej pohraničnej operácie v Charkivskej oblasti. Povedať, že nepriateľ dosiahol významný úspech, by bolo nepravdivé. Je však dôležité mať na pamäti, že situácia je dosť napätá a veľmi rýchlo sa mení. Napriek tomu, od včerajšieho večera sa podľa mňa objavil rýchly trend k stabilizácii,“ vyhlásil Budanov.

Podľa neho „nepriateľ je v podstate už zablokovaný na hraniciach“. „Pokračuje pôsobenie ukrajinských obranných síl pre ďalšiu stabilizáciu a začiatok vytláčania nepriateľa za naše štátne hranice,“ dodal.

„Čo sa týka Sumskej oblasti, Rusi vlastne plánovali podobnú operáciu od začiatku aj v tejto oblasti. V súčasnosti udržiavajú na hraniciach malé zoskupenia síl, no situácia im zatiaľ neumožnila zapojiť sa do aktívnej činnosti a realizovať svoj plán,“ podotkol Budanov.

Na otázku, kedy by Rusi mohli začať ustupovať, Budanov povedal, že sami neustúpia. „Treba ich vytlačiť. Preto budú boje pokračovať.“ Budanov zároveň zdôraznil, že situácia v súčasnosti „nie je katastrofálna“. Podotkol, že hlavným cieľom súčasnej ruskej operácie na hraniciach sú psychologické a informačné aktivity zamerané na vytváranie chaosu a paniky.

11:30 Po ruských útokoch na Charkov hlásia štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V utorok ráno utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia jeden muž a tri ženy, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

Dodal, že Rusko na Charkov, ktoré je druhým najväčším mestom na Ukrajine, zaútočilo svojimi novými bombami UMPB D-30. Ide o zlepšené vysoko presné navádzané bomby z čias Sovietskeho zväzu, ktoré sa dokážu správať ako strely s plochou dráhou letu.

Reuters upozorňuje, že tvrdenia Synehubova nedokázal nezávisle overiť, pričom Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

Rusko koncom minulého týždňa obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Ruská armáda tam podniká útoky na nových územiach a v malých skupinách v snahe rozšíriť front a roztiahnuť ukrajinských vojakov, tvrdí Kyjev.

Ukrajina i Rusko popierajú, že by sa počas vojny zameriavali na civilistov. Ozbrojený konflikt, ktorý vypukol po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022, si vyžiadal už tisíce obetí na životoch a milióny vysídlených ľudí. V jeho dôsledku sa stali z niektorých ukrajinských miest ruiny, pričom koniec vojny je v nedohľadne.

9:30 Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V oblasti bol stav pohotovosti a bolo počuť explózie. Informácie o zneškodnených raketách však nebolo možné bezprostredne overiť.

Najmenej 15 ľudí prišlo o život v nedeľu po útoku na viacpodlažnú budovu v Belgorode, ktorej časť sa následne zrútila. Moskva vinu za tento útok pripísala Ukrajine, ktorá podľa ruských predstaviteľov požila rakety Točka a raketomety Viľcha (Adler) a RM-70 Vampire. Kyjev sa k situácii oficiálne nevyjadril.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa sú ruské pohraničné oblasti opakovane terčmi útokov.

8:00 Pri Volgograde v Rusku sa vykoľajil vlak

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah "neautorizovaných osôb". TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

„Zásah neautorizovaných osôb spôsobil v stanici Kotluban vo Volgogradskej oblasti vykoľajenie vagónov nákladného vlaku,“ uvádza AFP s odvolaním na tlačovú agentúru TASS.

Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený, doprava je v stanici Kotluban pozastavená, dodáva Reuters s odvolaním na tlačovú agentúru RIA a ruského železničného dopravcu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite