Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Maďarsku sa konajú parlamentné voľby, v Srbsku si vyberajú prezidenta, nový parlament i miestne orgány

.sita .svet

V Maďarsku sa očakáva najtesnejší výsledok od volieb v roku 2010.

V Maďarsku sa konajú parlamentné voľby, v Srbsku si vyberajú prezidenta, nový parlament i miestne orgány SITA/AP Photo/Petr David Josek Viktor Orbán, 3.4.2022

v nedeľu skoro ráno sa v Maďarsku otvorili volebné miestnosti. Voliči v parlamentných voľbách rozhodujú, či Maďarsko povedie prozápadná koalícia opozičných strán s lídrom Pétrom Márkim-Zayom alebo štvrté po sebe idúce funkčné obdobie získa doterajší nacionalistický premiér Viktor Orbán.

Očakáva sa najtesnejší výsledok od volieb v roku 2010. Nedávne prieskumy iba mierne favorizujú Orbánovu stranu Fidesz, takže je pravdepodobné, že o víťazovi v nedeľňajšom hlasovaní rozhodnú nerozhodnutí voliči.

voľby v Srbsku

Voliči v Srbsku v nedeľu odovzdávajú hlasy v trojitých voľbách. Tie pravdepodobne udržia pri moci populistickú vládu, ktorá odmietla uvaliť sankcie na Rusko pre rozpútanie vojny na Ukrajine.

Asi 6,5 milióna srbských voličov si vyberá nového prezidenta, nový parlament a miestne orgány v metropole Belehrad a vo viac ako desiatke ďalších miest a obcí.

Prieskumy verejnej mienky prognózovali, že prezident Aleksandar Vučič získa ďalšie 5-ročné funkčné obdobie a jeho pravicová Srbská progresívna strana bude opäť dominovať v 250-člennom zákonodarnom zbore. Opozičné skupiny však majú podľa analytikov veľkú šancu získať väčšinu v Belehrade, čo by zasadilo tvrdý úder populistom, ktorí desaťročia v Srbsku neohrozene vládnu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite