Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Republiky v Donbase žiadajú Rusko o uznanie nezávislosti, Putin sa vyjadril

.tasr .svet

Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax.

Republiky v Donbase žiadajú Rusko o uznanie nezávislosti, Putin sa vyjadril Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin a líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik v pondelok vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uznal nezávislosť oboch týchto proruských subjektov, ktoré Ukrajina považuje za svoje dočasne okupované územia. 

Pušilin a Pasečnik tiež požiadali ruské vedenie, aby zvážilo možnosť uzatvorenia zmlúv o priateľstve a spolupráci so samozvanými republikami, vrátane spolupráce v obrannej sfére.      

Pušilin vo vysielaní televízia Rossija 24 zdôvodnil žiadosť o uznanie DĽR aj tým, že DĽR tak získa "možnosť plnohodnotného odporu proti vojenskej agresii ukrajinských orgánov", zabráni sa obetiam medzi civilnými obyvateľmi, ničeniu infraštruktúry i bytového fondu. Vedenie DĽR žiada Putina, aby "uznal Doneckú ľudovú republiku ako nezávislý demokratický právny a sociálny štát".

Oba regióny v Donbase od 17. februára informujú o zhoršení bezpečnostnej situácie v regióne a zosilnenie ostreľovania. Obviňujú z toho ukrajinskú stranu, ktorá akékoľvek pohyby svojich vojsk a útočné akcie odmieta.

Pušilin a Pasečnik vyhlásili 18. februára evakuáciu detí, žien a starých ľudí do Ruska a následne aj mobilizáciu mužov vo veku 18 až 55 rokov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite