Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Podnesterska hlásia útok dronom na vojenskú základňu

.tasr .svet

Incident si nevyžiadal žiadne obete ani veľké škody.

Z Podnesterska hlásia útok dronom na vojenskú základňu SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

úrady v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko, ovládanom proruskými separatistami, v piatok informovali o útoku dronom, ktorý zasiahol vojenskú základňu. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

Dron kamikaze zaútočil o 16:35 SELČ na vojenskú základňu v Rybnickom okrese, nachádzajúcom sa približne šesť kilometrov od hranice s Ukrajinou, uviedlo vo vyhlásení podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť. Z útoku však priamo neobvinilo Kyjev.

V jeho dôsledku došlo k miernemu poškodeniu na radarovej stanici. Na mieste sa nachádza skupina vyšetrovateľov.

Podľa AFP došlo k podobnému incidentu aj pred tromi týždňami. Podnesterské úrady 17. marca tvrdili, že dron vypálený z Ukrajiny zaútočil na vojenskú základňu v Tiraspole, hlavnom meste tohto odštiepeneckého regiónu. 

Moldavsko tieto obvinenia spochybnilo ako pokus o vyvolanie paniky, zatiaľ čo Ukrajina poukázala na Rusko ako zodpovedné za tento útok, ktorého cieľom bolo podľa nej destabilizovať Moldavsko.

Moskva pravidelne obviňuje Kišiňov a Kyjev z plánovania útokov na Podnestersko, v ktorom väčšina z odhadovaných 465.000 obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.

Koncom februára parlament Podnesterska na mimoriadnom zasadnutí prijal uznesenie, v ktorom sa obrátil na Rusko so žiadosťou o "ochranu". V roku 2006 separatisti vypísali referendum o pripojení k Rusku, v ktorom väčšina zúčastnených hlasovala za.

Samozvaná Podnesterská republika sa nachádza prevažne na ľavom brehu Dnestra pri hraniciach s Ukrajinou. V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Od roku 1995 je tam rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite