Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

World Central Kitchen po zabití siedmich svojich pracovníkov pozastavuje činnosť v Pásme Gazy

.tasr .svet

Tieto osoby podľa WCK cestovali do zóny mimo konfliktu v dvoch obrnených vozidlách s logom organizácie a v jednom vozidle bez obrnenia. Tento konvoj bol zasiahnutý izraelským útokom aj napriek koordinácii činnosti WCK s IDF.

World Central Kitchen po zabití siedmich svojich pracovníkov pozastavuje činnosť v Pásme Gazy SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana

nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK) pozastavuje svoju činnosť v Pásme Gazy po tom, ako pri pondelkovom izraelskom útoku v tejto enkláve prišlo o život najmenej sedem jej pracovníkov. Biely dom vyjadril zármutok a žiada vyšetrovanie, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Zakladateľ organizácie doručujúcej potraviny WCK José Andrés v utorok skoro ráno na sociálnej sieti X oznámil, že pri leteckom útoku izraelských ozbrojených síl (IDF) prišlo o život viacero pracovníkov WCK. Táto organizácia neskôr potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Biely dom v spojitosti s úmrtím pracovníkov WCK vyjadril zármutok. "Sme zdrvení a hlboko znepokojení týmto útokom," uviedla  hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová na sociálnej sieti X. Dodala, že humanitárni pracovníci musia byť chránení, pretože zabezpečujú dodanie pomoci, ktorá je potrebná. "Vyzývame Izrael, aby urýchlene vyšetril, čo sa stalo," uviedla.

Izraelská armáda v reakcii na správu o incidente prisľúbila, že ho dôkladne prešetrí a zistí jeho okolnosti. Dodala, že s WCK „úzko spolupracuje“ na dodaní potrebnej pomoci Palestínčanom.

WCK sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť.

Pásmo Gazy je v súčasnosti vystavené takmer úplnej blokáde a mimovládne organizácie a OSN obviňujú Izrael, že bráni dodávkam humanitárnej pomoci potrebnej pre 2,4 milióna obyvateľov. Tí sú sústredení prevažne v meste Rafah a jeho okolí v južnom cípe enklávy. Izrael obhajuje svoje konanie, ktorého hlavným cieľom je eliminácia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas ako hlavného vykonávateľa teroristického útoku zo 7. októbra.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite