Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ uvalila na Rusko 13. balík sankcií

.sita .svet

Celkovo bolo na zoznam sankcií bloku pridaných 106 ďalších predstaviteľov a 88 subjektov.

EÚ uvalila na Rusko 13. balík sankcií SITA/AP PHOTO/OLIVIER MATTHYS

európska únia oznámila, že uvalila sankcie na viaceré zahraničné spoločnosti pre obvinenia, že do Ruska vyvážali tovary s dvojakým použitím, ktoré by mohol byť použité vo vojne proti Ukrajine. Únia v piatok tiež uviedla, že sa zameriava na množstvo ruských predstaviteľov vrátane „členov súdnictva, miestnych politikov a ľudí zodpovedných za nelegálne deportácie a vojenskú prevýchovu ukrajinských detí“.

Súčasťou 13. balíka opatrení, ktoré EÚ uvalila na osoby a organizácie, ktoré podozrieva z podkopávania suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, je tiež zmrazenie aktív a zákaz cestovania. Balík sankcií bol načasovaný na druhé výročie ruskej invázie.

„Dnes ďalej sprísňujeme reštriktívne opatrenia voči ruskému vojenskému a obrannému sektoru,“ uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell. „Zostávame jednotní v našom odhodlaní narušiť ruskú vojnovú mašinériu a pomôcť Ukrajine vyhrať legitímny boj za sebaobranu.“

Celkovo bolo na zoznam sankcií bloku pridaných 106 ďalších predstaviteľov a 88 subjektov — väčšinou spoločností, bánk, vládnych agentúr alebo iných organizácií, čím sa počet fyzických a právnických osôb, na ktoré sa európske sankcie zameriavajú, dostal na viac ako 2-tisíc osôb a subjektov vrátane ruského vodcu Vladimira Putina a predstaviteľov jeho režimu.

Medzi 27 subjektmi obvinenými z „priamej podpory ruského vojenského a priemyselného komplexu v jeho agresívnej vojne proti Ukrajine“ boli aj spoločnosti vyrábajúce elektronické súčiastky, ktoré by podľa EÚ mohli mať vojenské aj civilné využitie, uvádza sa vo vyhlásení.

Tieto spoločnosti, z ktorých niektoré sídlia v Indii, na Srí Lanke, v Číne, Srbsku, Kazachstane, Thajsku a Turecku, čelia prísnejším vývozným obmedzeniam. Názvy spoločností budú zverejnené až po ich zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ, čo by malo byť otázkou dní.

Blok uviedol, že tieto spoločnosti „sa podieľali na obchádzaní obchodných obmedzení“ a obviňuje ich z „vývoja, výroby a dodávok elektronických komponentov“ určených na pomoc ruským ozbrojeným silám. Niektoré z opatrení majú za cieľ pripraviť Rusko o súčiastky pre drony, ktoré vojenskí experti považujú pre vojnu za kľúčové.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite