Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľného matka podala žalobu za neodovzdanie tela jej syna

.tasr .svet

V utorok Navaľného matka zverejnila video, v ktorom vyzýva priamo ruského prezidenta Vladimira Putina: „Dovoľte mi vidieť syna.“

Navaľného matka podala žalobu za neodovzdanie tela jej syna SITA/Navalny Team via AP

matka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného podala žalobu pre „nečinnosť vyšetrovacieho výboru vo veci odovzdania Alexejovho tela“. Oznámil to Ivan Ždanov, riaditeľ nadácie Fond boja proti korupcii, ktorú svojho času založil Navaľnyj. V stredu o tom informovala americká spravodajská televízia CNN.

Ruské štátne médiá v stredu uviedli, že mestský súd v Salecharde na severnom polárnom kruhu dostal žalobu od Ľudmily Navaľnej na „protizákonné kroky a rozhodnutia“. Súd nespresnil, koho alebo aký subjekt matka obvinila, a neuviedol ani podrobnosti o žalovaných skutkoch.

Pojednávanie sa bude konať za zatvorenými dverami a stanovili ho na 4. marca, uviedol súd pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.

Vyšetrovatelia Navaľného matke povedali, že jeho telo premiestnili z trestaneckej kolónie, kde v piatok zomrel, do márnice v meste Salechard vzdialenom vzdušnou čiarou asi 50 kilometrov. Keď však matka a Navaľného právnik minulý víkend prišli do márnice, povedali im, že telo tam nie je. Najmenej dvakrát im do márnice odmietli vstup, informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Navaľná v približne minútovom videu stojí pred trestaneckou kolóniou IK-3, nachádzajúcou sa už za polárnym kruhom, kde si Navaľnyj odpykával dlhoročný trest odňatia slobody. „Žiadam vás, Vladimir Putin, pretože riešenie tohto problému závisí jedine od vás. Dovoľte mi vidieť syna. Žiadam okamžité vydanie Alexejovho tela, aby som ho mohla pochovať ako človeka,“ hovorí.

Kritik Kremľa Navaľnyj zomrel v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii na Sibíri, ako oznámila ruská väzenská služba.

Navaľného uväznili pri návrate do Ruska vo februári 2021 z Nemecka, kde ho liečili po otrave nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ten to poprel. Príčina Navaľného smrti je stále nejasná.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite