Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Severokórejská ministerka zahraničia sa stretla s Putinom

.sita .svet

S Putinom a Lavrovom rokovala o rozšírení rusko-severokórejských vzťahov.

Severokórejská ministerka zahraničia sa stretla s Putinom sita/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

severokórejská ministerka zahraničia Čche Son-hui sa v utorok počas návštevy Moskvy stretla aj s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Stretnutie so šéfom Kremľa absolvovala s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Putina informovali o dohodách, ku ktorým dospeli.

Čche a Lavrov viedli rokovania o rozšírení rusko-severokórejských vzťahov. Lavrov skôr počas dňa povedal, že budú diskutovať o „aktívnej práci“ na implementácii dohôd, ktoré dosiahli lídri ich krajín.

Lavrov sa vyjadril, že Moskva si „vysoko cení“ podporu Pchjongjangu pre ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine a spomenul „úzku a plodnú spoluprácu“ medzi krajinami v rámci Organizácie Spojených národov (OSN) a iných medzinárodných organizácií.

Čche zase poznamenala, že vyvinú „všetko úsilie na rozvoj našich vzťahov“.

V utorok tiež Peskov povedal, že Putin navštívi Severnú Kóreu, kam ho pozval tamojší vodca Kim Čong-un, „vo vhodnom čase“ a na základe vzájomnej dohody.

Kim v septembri navštívil Rusko, aby sa stretol s Putinom a navštívil niekoľko vojenských lokalít, čo zvýšilo obavy z možnej zbrojnej spolupráce, ktorá by mohla pomôcť Rusku v jeho vojne na Ukrajine. Spojené štáty a Južná Kórea tvrdia, že Severná Kórea poskytla Moskve zbrane pre jej vojnu vrátane delostreleckých zbraní a rakiet. Rusko a Severná Kórea to popierajú.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite