Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská volebná komisia odmietla promierovú prezidentskú kandidátku Duncovovú

.tasr .svet

Komisia zdôvodnila svoje zamietavé stanovisko údajnými „chybami v dokumentoch“ potrebných pre zaregistrovanie kandidatúry, ktoré bývalá nezávislá novinárka a komunálna politička Duncovová odovzdala 20. decembra.

Ruská volebná komisia odmietla promierovú prezidentskú kandidátku Duncovovú SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

ruská Ústredná volebná komisia v sobotu odmietla zaregistrovať prezidentskú kandidatúru Jekateriny Duncovovej, ktorá propaguje víziu „mierového“ a demokratického Ruska. Informovala o tom agentúra AFP. 

Duncovová (40) chcela byť v marcových ruských prezidentských voľbách opozičnou vyzývateľkou dlhoročného šéfa Kremľa Vladimira Putina. Propaguje víziu „humánneho“ a demokratického Ruska, ktoré bude „mierové, priateľské a ochotné spolupracovať s každým na princípe rešpektu“. 

Komisia odmietla Duncovovej kandidatúru jednohlasne, uviedla šéfka komisie Ella Pamfilovová. Po zamietavom rozhodnutí nemôže začať ani získavať podpisy na podporu svojej kandidatúry. O prezidentský úrad sa chcela uchádzať ako nezávislá kandidátka.         

„Ste mladá žena, všetko máte pred sebou,“ povedala Pamfilovová Duncovovej pri oznámení rozhodnutia komisie. Podľa sobotňajšieho vyjadrenia Pamfilovovej o zaregistrovanie prezidentskej kandidatúry požiadalo už 29 uchádzačov. 

V prípade, že by volebná komisia Duncovovej kandidatúru zaregistrovala, musela by na svoju podporu zhromaždiť 300 000 podpisov z najmenej 40 ruských oblastí. Ak by ju zvolili za prezidentku, ihneď po nástupe do funkcie by podľa vlastných slov nariadila prepustenie politických väzňov. 

Ruský parlament tento mesiac stanovil pre prezidentské voľby termín 17. marca 2024. Hlasovanie bude ale fakticky trvať tri dni – od 15. do 17. marca.

Vďaka pevnej kontrole nad politickým systémom v Rusku, ktorú si Putin vybudoval za 24 rokov pri moci, je jeho znovuzvolenie v marci takmer isté. Jeho verejne známi kritici, ktorí by mohli byť jeho vážnymi vyzývateľmi, sú buď vo väzení, alebo žijú v zahraničí, a väčšina nezávislých médií je zakázaná.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite