Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko tvrdí, že vstup Ukrajiny do EÚ je „sotva skutočný sľub“

.tasr .svet

Rusko potláča európske ašpirácie Kyjeva už od pádu Sovietskeho zväzu.

Rusko tvrdí, že vstup Ukrajiny do EÚ je „sotva skutočný sľub“ sita/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

rusko považuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii za „sotva skutočný“ prísľub. Reagovalo tak na stredajšie odporúčanie Európskej komisie, aby sa otvorili prístupové rokovania s Kyjevom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„S najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o mrkve, ktorá sa takpovediac hojdá pred vozom. Sotva ide o skutočné sľuby,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kyjev sa začala intenzívnejšie usilovať o vstup do Únie po začiatku špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva nazýva rozpútanie vojny na Ukrajine 23. februára 2022.

Rusko potláča európske ašpirácie Kyjeva už od pádu Sovietskeho zväzu a pokusy na udržanie Ukrajiny vo svojej sfére vplyvu vyvrcholili v roku 2013 počas Oranžovej revolúcie. Vtedajší proruský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s EÚ.

Rusko krátko na to anektovalo Krymský polostrov a podporilo  separatistiov na východe Ukrajiny.

O možnom otvorení prístupových rokovaní bude rozhodovať 27 lídrov EÚ na summitu v decembri. Konečné prijatie do EÚ závisí od splnenia prísnych vstupných kritérií a musia ho jednomyseľne podporiť všetky členské štáty.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite