Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 90. týždeň vojny (30. 10. – 5. 11. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 90. týždeň vojny (30. 10. – 5. 11. 2023)

Správy z predchádzajúceho dňa 5.11.2023:

19:10 Ukrajinský prezident oznamuje zmenu stratégie, vojenskí predstavitelia vytvoria plány na rýchlejší postup

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina zvažuje zmenu svojej vojenskej stratégie a ešte raz zopakoval, že vojna sa nedostala do patovej situácie. Vyhlásil to v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News.

„Naša armáda prichádza s rôznymi plánmi, s rôznymi operáciami, aby napredovala rýchlejšie a nečakane zasiahla Ruskú federáciu... Oni (Rusi, pozn.) si mysleli, že nám dajú mat, ale to sa nestalo. Nemyslím si, že nastal pat,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinský líder v rozhovore priznal, že pokrok Ukrajiny vo vojne je pomalý a v dôsledku dlhotrvajúceho konfliktu je „únava“. Trvá však na tom, že ukrajinskí vojaci sú „stále viac motivovaní než akíkoľvek Rusi, ktorí nás prišli na Ukrajinu zabiť“.

18:30 Zelenskyj nie je pripravený na rozhovory s Ruskom, pozval na Ukrajinu Trumpa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že nie je pripravený na rozhovory s Ruskom, kým Moskva nestiahne svojich vojakov z jeho krajiny. Poprel tiež, že by s ním západní predstavitelia hovorili o takýchto rokovaniach.

 Viac nájdete na tomto odkaze.

12:40 Vicepremiérka Ukrajiny očakáva pozitívne hodnotenie pokroku Ukrajiny na ceste do EÚ

Ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová vyjadrila presvedčenie, že hodnotenie pokroku Ukrajiny na ceste k vstupu do Európskej únie v správe Európskej komisie, ktorá bude zverejnená 8. novembra, bude pozitívne. Povedala to v rozhovore pre web zn.ua.

„Určite to bude pozitívne hodnotenie. Viem to, pretože neustále komunikujem s Európskou komisiou. O našom pokroku som informovala takmer každý mesiac,“ povedala Stefanišynová.

Ukrajina podľa nej poskytla informácie nielen o realizácii siedmich politických krokov potrebných na začatie prístupových rokovaní, ale celkovo o celom bloku budúcich rokovaní a o všetkých 35 kapitolách. „Preto verím v pozitívne hodnotenie Európskej komisie. Správa, samozrejme, bude obsahovať odporúčania na ďalšie kroky v oblasti reforiem. Sú to vlastne odporúčania na budúci rok a teraz budú každý rok,“ podotkla podpredsedníčka ukrajinskej vlády.

Viaceré médiá naznačili, že sobotňajšia návšteva predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v Kyjive môže naznačovať pozitívne hodnotenie pokroku Kyjiva v procese integrácie do Európskej únie.

12:00 EÚ na budúci týždeň oznámi ďalší balík sankcií voči Rusku

Európska únia na budúci týždeň oznámi 12. balík sankcií proti Rusku. Ako referuje web eurointegration.com.ua, počas sobotňajšej návštevy Kyjiva to potvrdila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Na budúci týždeň oznámime nový 12. balík sankcií voči Ruskej federácii. Sankcie budeme implementovať, kým nepríde mier,“ povedala Von der Leyenová počas prejavu v ukrajinskom parlamente.

Ukrajinci sa podľa Von der Leyenovej nemusia učiť, ako byť Európanmi, pretože nimi už sú. „Som si istá, že už tento rok dokážete dosiahnuť svoje ambiciózne ciele a otvoriť proces rokovaní o vstupe do EÚ. Európa do vás chce investovať. A preto predstavujeme plán, ktorý vám zabezpečí 50 miliárd eur. To je viac, ako ktorákoľvek iná krajina dostala po Marshallovom pláne,“ povedala Von der Leyenová.

Dôležitou úlohou je podľa nej využiť tieto peniaze čo najefektívnejšie, preto EÚ spolu s Ukrajinou vypracovala reformný plán. „Učíte nás skutočný význam Európy. Prinášame vám solidaritu ľudí v Európe. Spoločne môžeme vyhrať tento boj a dokončiť budovanie našej únie. Spolu sme Európa,“ podotkla predsedníčka Európskej komisie.

10:50 Na ruskej strane zomrelo už viac ako 305-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 305 090 ruských vojakov. Na Facebooku aj platforme X o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 990 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 5 284 tankov, 9 953 bojových obrnených vozidiel, 9 730 vozidiel a palivových nádrží, 7 375 delostreleckých systémov, 867 odpaľovacích raketových systémov, 570 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 322 lietadiel, 5 534 dronov, 1 554 striel s plochou dráhou letu, 20 lodí, jednu ponorku a 1 047 kusov špeciálnej techniky.

10:00 Letectvo zničilo na Kryme jednu z najmodernejších lodí ruskej Čiernomorskej flotily

Ukrajinské sily potopili pri sobotňajších útokoch jednu z najmodernejších lodí ruskej Čiernomorskej flotily a nosič rakiet Kalibr. Na Telegrame to uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 4. 11. 2023:

21:00 Zelenskyj očakáva otvorenie prístupových rokovaní s EÚ ešte v tomto roku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že prístupové rokovania jeho krajiny s Európskou úniou sa začnú ešte v tomto roku. K záležitosti sa vyjadril v sobotu po návšteve predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

„Dnes som od predsedníčky Európskej komisie počul pozitívne signály ohľadom nášho pokroku pre začiatok rokovaní,“ povedal Zelenskyj vo večernom videoodkaze. Von der Leyenová predtým pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol aj v čase vojny.

O začiatku prístupových rozhovorov by mali rozhodovať lídri členských štátov EÚ v decembri. Zelenskyj v príhovore uviedol, že Ukrajinci by si mali zvyknúť na integráciu do EÚ. Čas, keď bude ukrajinská vlajka viať v Bruseli spolu s vlajkami ďalších členských štátov Únie, sa podľa neho blíži.

„Ďakujem predsedníčke von der Leyenovej za silnú a zásadnú podporu,“ povedal Zelenskyj.

20:30 Predsedníčka Európskej komisie pochválila Ukrajinu za uskutočnené reformy

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol v čase vojny.

SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

„Musím povedať, že ste urobili veľký pokrok. Je pôsobivé to vidieť,“ uviedla šéfka EK po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Viac nájdete v článku tu.

20:00 Ukrajinská armáda vyčerpáva Rusov a postupuje v melitopoľskom a bachmutskom smere

Ukrajinská armáda postupuje v melitopoľskom a bachmutskom smere, pričom spôsobuje straty ruským silám a vyčerpáva ich. Na Facebooku o tom referuje generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý situáciu na východe a juhu označuje ako „zložitú“.

Rusi počas ostatného dňa ostreľovali viacero dedín na mnohých miestach v blízkosti kontaktnej línie. V kupianskom, lymanskom a bachmutskom smere ruskí okupanti viedli približne 50 neúspešných útokov.

„Obranné sily naďalej vedú útočnú operáciu v smere Melitopoľ, útočné akcie v smere Bachmut, spôsobujú okupačným jednotkám straty na živej sile a výstroji, vyčerpávajú nepriateľa pozdĺž celej frontovej línie. Letectvo obranných síl uskutočnilo počas dňa tri útoky na miesta s koncentráciou personálu, zbraní a vojenskej techniky nepriateľa, pričom zasiahlo jeden sklad s delostreleckou muníciou,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

16:45 Zelenskyj odmieta, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie

Zároveň poprel špekulácie, že ho západní predstavitelia tlačia do rokovaní s Ruskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol tvrdenie, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie. 

Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze.

15:30 Minister obrany Ukrajiny žiada Spojené štáty o viac munície pre ukrajinské sily

Ukrajinský minister obrany Rustem Umierov v rozhovore s americkým náprotivkom Lloydom Austinom zdôraznil, že Ukrajina potrebuje viac munície. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinský rezort obrany.

„Som vďačný USA a ministrovi Austinovi za nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Diskutovali sme o najnovších zmenách na fronte a výcviku budúcich obranných síl. Zdôraznil som súčasné potreby Ukrajiny - viac munície pre naše jednotky,“ vyhlásil Umerov, ktorý tiež poďakoval Američanom za ich nepretržitú a neochvejnú podporu.

11:00 Rusi sa pripravujú na ďalší rozsiahly útok na Avdijivku

Rusi sa pripravujú na tretiu sériu rozsiahlejších útokov v blízkosti mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Geolokačné zábery zverejnené v piatok naznačili, že ruské sily postúpili juhozápadne od Krasnohorivky k železničnej trati v blízkosti Avdijivky. Krasnohorivka sa nachádza asi štyri kilometre severne od Avdijivky. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že ukrajinské jednotky odrazili viac ako 17 ruských útokov pri viacerých dedinách v okolí Avdijivky.

Hovorca tavrijskej skupiny ukrajinskej armády Oleksandr Štupun vyhlásil, že v blízkosti Avdijivky nenastali žiadne aktívne bojové akcie, ale ukrajinskí vojaci podľa neho očakávajú, že situácia v oblasti sa zhorší.

Šéf vojenskej administratívy mesta Avdijivka Vitalij Barabaš povedal, že ruské sily zhromažďujú personál a vybavenie na tretí masívny útok na Avdijivku. Očakáva, že ruské jednotky obnovia rozsiahlejšie ofenzívy, keď zem pri Avdijivke po niekoľkých nedávnych lejakoch vyschne.

10:40 Zelenskyj vymenil veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vymenoval plukovníka Serhija Lupančuka za nového veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie (SSO) Ozbrojených síl Ukrajiny. Dôvod odvolania jeho predchodcu však nie je známy. TASR správu prevzala v sobotu z agentúr Reuters a DPA.

Zelensky vo svojom príhovore zverejnenom na sociálnej sieti Lupančuka označil za skúseného dôstojníka s bojovými skúsenosťami, ktorý môže špeciálnym jednotkám pomôcť zvýšiť ich účinnosť.

SITA/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Lupančukov predchodca, generálmajor Viktor Chorenko, bude podľa Zelenského naďalej pokračovať vo vykonávaní špeciálnych úloh v rámci oddelenia ministerstva obrany pre oblasť rozviedky. Ďalšie podrobnosti o výmene však neposkytol.

9:55 Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva rokovať o rozšírení EÚ

Predsedníčka Európskej komisie v sobotu pricestovala na návštevu Kyjeva, kde má rokovať o možnom rozšírení Európskej únie. Návšteva nebola vopred ohlásená z bezpečnostných dôvodov.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 3. 11. 2023:

16:45 Ukrajinskí hasiči hasia požiar domu v Charkove po ruskom útoku dronom

sita/Ukrainian Emergency Service via AP

16:40 Podľa Britov je postup Ukrajincov na juhu „statický“ a Rusom sa nevydaril útok na Avdijivku

Postup ukrajinských síl na juhu zostáva „relatívne statický“, keďže sa nachádzajú medzi dvoma hlavnými líniami ruských „dobre pripravených obranných pozícií“. Ruským okupantom zasa nevyšiel rozsiahly útok na mesto Avdijivka v Donbase, pretože narazil „na silnú ukrajinskú obranu“. V najnovšej aktualizácii o tom informuje britské ministerstvo obrany, píše spravodajský portál Sky News.

Podľa Britov ofenzíve bráni „relatívna vedľajšia línia taktického letectva“. Obe strany majú kvalitnú protivzdušnú obranu, ktorá bráni bojovým lietadlám poskytovať účinnú vzdušnú podporu pri útokoch. Britské ministerstvo obrany tiež podotýka, že geografická rozsiahlosť konfliktu naďalej ovplyvňuje možnosti ofenzívy.

14:00 Hlavný veliteľ armády má pravdu, keď hovorí o vojne v slepej uličke, tvrdí Danilov

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov tvrdí, že hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj má pravdu a Ukrajina potrebuje vo vojne s Ruskom „nové prístupy“. Danilov to povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa.

Danilov pripomenul, že Ukrajina od začiatku vojny žiadala Západ o pomoc pri ochrane oblohy, no zatiaľ bezvýsledne. Navyše vojenská pomoc od západných partnerov prichádza pomaly. Na tomto pozadí sa podľa Danilova Rusko spamätalo a začalo spájať svojich „priateľov“ - Irán a Severnú Kóreu.

„Máme dosť zložitú situáciu. A preto si myslím, že generál Zalužnyj má pravdu. Opakovane sme o tom hovorili, aj na zasadnutiach veliteľstva, že sú potrebné nové prístupy,“ skonštatoval Danilov.

Zalužnyj predtým uviedol, že niekoľko mesiacov trvajúca ukrajinská protiofenzíva „postupne prechádza do pozičnej formy“ a upozornil, že výrazný prienik cez ruské línie je nepravdepodobný. Zalužnyj priznal, že parita medzi ruskou a ukrajinskou technológiou a taktikou vedie k určitému typu „patovej situácie“ podobnej tej, ktorú sme videli v prvej svetovej vojne.

Pre zabezpečenie víťazstva Kyjiva je podľa Zalužného kľúčová ukrajinská vzdušná prevaha, prelomenie ruských mínových bariér, zintenzívnenie protiofenzívneho boja, vytváranie a výcvik záloh a budovanie spôsobilostí elektronického boja.

12:30 Takto vyzeral 617. deň bojov z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl

11:00 Ruské drony zasiahli kritickú infraštruktúru vo Ľvovskej oblasti

Ruská armáda dronmi Šáhid v noci na piatok päťkrát zasiahla kritickú infraštruktúru vo Ľvivskej oblasti na západe Ukrajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej správy Ľvivskej oblasti Maxym Kozyckyj. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Žiaľ, došlo k piatim zásahom zariadenia kritickej infraštruktúry v našej oblasti. Našťastie nedošlo k žiadnym obetiam. Vypukol požiar, ale bol okamžite uhasený,“ konštatoval Kozyckyj.

Jednotkám ukrajinského vzdušného veliteľstva Západ sa cez noc podarilo zničiť 11 ruských bezpilotných lietadiel, uviedol Kyiv. Na západ Ukrajiny mierilo celkovo 16 ruských dronov.

10:00 Padlo ďalších 850 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 850 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 303 270, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Dodal, že za uplynulý deň Moskva prišla aj o dvadsaťštyri tankov, dvadsaťštyri obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťšesť delostreleckých systémov a štyri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 265 tankov, 9 901 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 328 delostreleckých systémov a 854 raketometov.

8:00 Rusi podnikli masový útok dronmi na Charkov

Ruská armáda v noci na piatok zaútočila na ukrajinské mesto Charkov na východe krajiny najmenej desiatimi dronmi, ktoré spôsobili viaceré požiare a škody na civilnej infraštruktúre. Uviedla to na komunikačnej platforme Telegram miestna polícia. Ruské drony zasiahli školu a spôsobili požiar, ktorý zničil strechu a dve poschodia budovy. 

Útok dronmi vyvolal aj požiar obytného domu, čerpacej stanice a administratívnej budovy. Poškodené boli aj hospodárske budovy, garáže a autá. Nijaké obete však hneď nehlásili. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Správy z predchádzajúceho dňa 2.11.2023:

18:30 Úrady v Charkovskej oblasti nariadili evakuáciu 275 detí s rodinami

Úrady v Charkovskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadili vo štvrtok nútenú evakuáciu rodín s deťmi z dôvodu intenzívneho ostreľovania tejto oblasti ruskými silami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Evakuácia sa týka siedmich lokalít vrátane mesta Kupiansk ležiaceho pri frontovej línii, pričom sa celkovo vzťahuje na 275 detí a ich rodín, oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že medzinárodné humanitárne organizácie poskytnú utečencom ubytovanie a ďalšiu pomoc.

Ukrajinské úrady vyzvali na evakuáciu obyvateľov v Charkovskej oblasti už niekoľkokrát. Naposledy ju nariadili koncom októbra rodinám s deťmi žijúcimi v okolí rieky Dneper. Na výzvu vtedy reagovalo len 89 detí a ich rodín. Oblasť v okolí rieky Dneper je už takmer rok frontovou líniou, na ktorej medzi sebou zvádzajú boje ruská a ukrajinská armáda.

Rusko vedie vojnu na Ukrajine už viac než 20 mesiacov. Mesto Kupiansk je železničným uzlom a ruské vojská ho minulý rok niekoľko mesiacov okupovali. Frontová línia sa momentálne nachádza len približne sedem kilometrov severovýchodne od tohto mesta.

16:20 Rusko utrpelo straty pri Vuhledare v Doneckej oblasti

Ruské sily sa pokúsili postúpiť smerom k Vuhledaru v Doneckej oblasti, ale ukrajinská armáda ich odrazila. Napísal to vo štvrtok na komunikačnej platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledkom sú vysoké straty Moskvy, vrátane „desiatok vozidiel a mnohých zabitých a zranených,“ uviedol Zelenskyj. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Vuhledar je ukrajinským frontovým mestom, ktoré leží zhruba 50 kilometrov juhozápadne od okupovaného mesta Doneck. Začiatkom tohto roka Rusi pri Vuhledare utrpeli veľkú porážku a údajne stratili tisíce vojakov a viac ako sto obrnených vozidiel.

12:40 Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské útoky v okolí Avdijivky poľavili

Útoky ruskej armády na mesto Avdijivka poľavili, uviedol hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Počet útokov v danej oblasti mierne klesol. Nepriateľ sa naďalej pokúša Avdijivku obkľúčiť, no v súčasnosti sa o to nepokúša až tak aktívne, “vyhlásil Štupun. Ruské sily sa podľa neho môžu preskupovať pred ďalšou koncentrovanou vlnou útokov. 

Ruský minister Obrany Sergej Šojgu tento týždeň vyhlásil, že ruská armáda postupuje v okolí Avdijivky. Ukrajinské pokusy o opätovné získanie územia označil za „zúfalé“ a spôsobujúce straty. Postup Ukrajiny počas rozsiahlej protiofenzívy spomaľujú ťažko opevnené ruské obranné línie.

Avdijivka je ohniskom bojov už od roku 2014 a ruská armáda sa mesto pokúša opätovne dobyť od minulého mesiaca. Strategicky položené mesto leží severne od Donecka. Doneckú oblasť Kremeľ anektoval napriek tomu, že celé jej územie neovláda.

11:00 Ukrajinská protiofenzíva postupne prechádza do pozičnej vojny

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že niekoľko mesiacov trvajúca ukrajinská protiofenzíva „postupne prechádza do pozičnej formy“ a upozornil, že výrazný prienik cez ruské línie je nepravdepodobný. V rozhovore pre časopis The Economist povedal, že napriek predchádzajúcim ukrajinským víťazstvám v protiofenzívnych operáciách v uplynulom roku sa vojna posúva „do novej fázy, do toho, čo v armáde nazývame pozičná vojna.“ Informuje o tom web Sky News.

Zalužnyj priznal, že parita medzi ruskou a ukrajinskou technológiou a taktikou vedie k určitému typu „patovej situácie“ podobnej tej, ktorú sme videli v prvej svetovej vojne. „S najväčšou pravdepodobnosťou nenastane nijaký hlboký a pekný prielom,“ konštatoval hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl a varoval, že pozičná vojna môže prospieť Moskve.

Pre zabezpečenie víťazstva Kyjiva je podľa Zalužného kľúčová ukrajinská vzdušná prevaha, prelomenie ruských mínových bariér, zintenzívnenie protiofenzívneho boja, vytváranie a výcvik záloh a budovanie spôsobilostí elektronického boja.

Valerij ZalužnyjSITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

10:45 Rusko tvrdí, že nad Krymom zostrelilo päť dronov

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zastavili celkovo šesť dronov, ktoré vypustil „kyjevský režim“. Jeden dron pritom ruská armáda zničila nad Čiernym morom a zvyšných päť nad Krymom. Rusko rozpútalo na Ukrajine vojnu pred vyše 20 mesiacmi. Ukrajina odoláva za pomoci vojenských dodávok zo Západu a opakovane deklarovala, že chce Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014, dobyť späť.

Ukrajina bezprostredne tieto dronové útoky nekomentovala. V poslednom období však stále častejšie útočí na vojenské ciele na Kryme, pričom poškodila dôležitý prístav v Sevastopole, lode a tiež základne ruskej Čiernomorskej flotily.

Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov vo štvrtok uviedol, že za uplynulých 24 hodín podniklo Rusko päť raketových a 75 vzdušných útokov ako aj 56 ostreľovaní ukrajinských vojakov a obcí. Tieto útoky si pritom podľa neho vyžiadali i obete, píše denník The Guardian. Podľa Kovaľova  podnikli zase ukrajinské vojenské lietadlá deväť útokov na vojakov, zbrane a vojenské vybavenie nepriateľa a tri útoky na ruské protivzdušné systémy.

10:20 Ruské jednotky sa pripravujú na novú vlnu útokov pri Avdijivke

Ruské sily sa pravdepodobne pripravujú na ďalšiu vlnu mimoriadne vyčerpávajúcich pozemných útokov pechoty na ukrajinské pozície pri meste Avdjivka v Doneckej oblasti na východe krajiny. V najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to konštatuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

ISW cituje prokremeľského ruského vojenského blogera, ktorý tvrdí, že ruské sily neďaleko Avdijivky výrazne zmiernili tempo pozemných útokov zo severu a juhu a uprednostnili silné delostrelecké údery na ukrajinské predné pozície a tylové oblasti. Cieľom týchto leteckých a delostreleckých útokov je podľa ISW s najväčšou pravdepodobnosťou pripraviť bojisko pred novou vlnou útokov ruskej pechoty.

Počas prvej vlny útokov pri Avdijivke medzi 9. a 13. októbrom Moskva prišla o 99 vozidiel a počas druhej vlny medzi 14. a 23. októbrom stratila 94 vozidiel, dodáva však ISW.

8:30 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Ďalších 930 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 302 420, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osemnásť tankov, štyridsaťtri obrnených bojových vozidiel pechoty, štyridsaťdva delostreleckých systémov, štyri raketomety a jedno lietadlo.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 241 tankov, 9 877 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 292 delostreleckých systémov, 850 raketometov a 322 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 1.11.2023:

18:55 Na okupovaných územiach budú opäť operovať wagnerovci

Ruská žoldnierska Wagnerova skupina s najväčšou pravdepodobnosťou v rámci ruskej Národnej gardy obnovila nábor bojovníkov pod vedením Pavla Prigožina, syna zosnulého Jevgenija Prigožina. Referuje o tom web news.sky.com.

Ako uviedlo ukrajinské Centrum národného odporu, spomenutá Národná garda vytvára v meste Voronež na juhozápade Ruska tábor určený pre 10-tisíc ľudí, ktorý budú využívať aj niekdajší členovia Wagnerovej skupiny.

SITA/Belarus' Defense Ministry via AP

Jednotky, ktoré tam budú umiestnené, budú mať za úlohu vykonávať „kontrarozvratné opatrenia“ v okupovaných častiach Ukrajiny, uviedlo Centrum národného odporu. To upozornilo, že wagnerovci budú nasadení proti ukrajinským sabotážnym misiám v Doneckej, Luhanskej, Zaporižžskej a Chersonskej oblasti. Podľa centra majú prví žoldnieri prísť do tábora už tento týždeň.

13:40 Až 70 % Rusov by podporilo Putinovo rozhodnutie ukončiť vojnu na Ukrajine

Približne 70 % opýtaných Rusov je pripravených podporiť svojho vodcu Vladimira Putina, ak sa rozhodne ukončiť vojnu proti Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vyplýva to z prieskumu Centra Levada medzi ruským obyvateľstvom, ktorý sa uskutočnil v dňoch 19. až 25. októbra.

Uvedený prieskum ukázal, že 70 % respondentov by podporilo Putinovo rozhodnutie, ak by sa rozhodol ukončiť vojnu na Ukrajine. Ak by sa však Putin rozhodol ukončiť vojnu s tým, že okupované územia sa vrátia Ukrajine, jeho kroky by podporilo len 34 % Rusov. Zároveň si 55 % opýtaných občanov Ruska myslí, že je potrebné zastaviť vojnu a začať mierové rokovania, zatiaľ čo 38 % podporuje pokračovanie bojov.

Do prieskumu sa zapojilo 1 607 Rusov v 137 sídlach Ruska. Prieskum sa uskutočnil metódou osobného rozhovoru. Štatistická chyba nepresahuje 3,4 %.

12:20 Rusku sa nedarí získať späť stratené pozície pri Kliščijivke, Andrijivke a Robotyne, tvrdí Ukrajina

Ruské sily sa neúspešne pokúšali získať stratené pozície pri Kliščijivke a Andrijivke južne od Bachmutu v Doneckej oblasti a pri dedine Robotyne v Záporožskej oblasti. V stredu ráno o tom na Facebooku informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Počas utorka bolo zaznamenaných dovedna 68 stretov s ruskými silami. Ukrajinské sily odrazili päť ruských útokov pri Kliščijivke a Andrijivke a podľa správy uskutočnili vlastné útočné akcie pri južnom krídle Bachmutu. Rusko tiež údajne pokračuje vo svojom úsilí obkľúčiť mesto Avdijivka v Doneckej oblasti, pričom na podporu svojich útokov využíva vzdušné sily. Ukrajinské jednotky odrazili približne 20 útokov voči Avdijivke a okolitým dedinám.

Rusko pravdepodobne zapojilo časti najmenej ôsmich brigád do boja o dobytie Avdijivky, pričom sily, ktoré tam pôsobia, podľa britskej spravodajskej služby pravdepodobne utrpeli jedny z najhorších ruských strát v tomto roku. Ukrajinská armáda údajne odrazila ďalších 20 útokov pri Marjinke v Doneckej oblasti a desať ďalších v smere na Kupiansk v Charkovskej oblasti.

Ukrajinské sily pri odrážaní ruských postupov pri Robotyne vykonávali útočné operácie aj na juhu v smere na Melitopoľ, čím „spôsobili straty na živej sile a výstroji“, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

10:50 Ukrajina hlási najrozsiahlejšie ruské ostreľovanie od začiatku roka

Ukrajina v stredu oznámila, že Rusko počas uplynulých 24 hodín ostreľovalo viac než 100 ukrajinských miest a obcí, čo je najviac za jeden deň od začiatku tohto roka. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Kyjev hlásil ruský útok na ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v strednej časti krajiny. Obete si nevyžiadal, no takmer 100 hasičom trvalo zahasenie následného požiaru niekoľko hodín, uviedol Klymenko.

Viac sa dočítate tu.

9:00 Zelenskyj: Ukrajinský boj o Čierne more vstúpi do dejín

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo večernom videopríhovore povedal, že ukrajinské sily budú v nasledujúcich bojoch úspešné, predovšetkým v oblasti Čierneho mora, aj keď situácia na fronte je teraz ťažká. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP

„Dnešný svet si príliš rýchlo zvykol na úspech. Keď sa naplno začala (ruská) agresia, mnoho ľudí vo svete očakávalo, že Ukrajina nevydrží. Medzitým prišli veľkolepé výsledky našich ľudí, všetkých našich vojakov, a pokladajú sa už za samozrejmé,“ povedal Zelenskyj v príhovore. 

„Úspech Ukrajiny v boji o Čierne more vstúpi do dejín, aj keď teraz sa o tom veľmi nehovorí,“ dodal ukrajinský prezident.

Informácie z predchádzajúceho dňa 31. 10. 2023:

15:45 Odrazenie útokov cez Dnipro a udržanie okupovaných území v Chersonskej oblasti je pre Rusko vysokou prioritou

Je takmer isté, že odrazenie ukrajinských útokov cez rieku Dnipro a udržanie si územia v okupovanej Chersonskej oblasti zostáva pre Rusko vysokou prioritou. Vo svojom pravidelnom spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine to konštatuje britské ministerstvo obrany. Informuje o tom britský denník The Guardian.

Rezort uvádza, že zástupca veliteľa ruských síl na Ukrajine generálplukovník Michail Teplinskij pravdepodobne osobne prevzal velenie nad ruským zoskupením síl Dnipro a nahradil generálplukovníka Olega Makareviča. Tieto sily sú zodpovedné za okupované územia v Chersonskej oblasti vrátane východného brehu rieky Dnipro.

V danej oblasti sa v ostatných týždňoch zintenzívnili boje, keďže ukrajinské sily chcú zbaviť Rusov kontroly nad východným brehom Dnipra. „Teplinského si ruský generálny štáb pravdepodobne veľmi váži a má skúsenosti s velením operácií v tejto oblasti. Bol dôstojníkom v teréne, ktorý mal na starosti relatívne úspešné stiahnutie sa Ruska zo západného brehu Dnipra v novembri 2022,“ uvádza britské ministerstvo s tým, že vymenovanie Teplinského pravdepodobne naznačuje zvýšený tlak na ruské sily brániace oblasť.

15:00 Ukrajinci poškodili ruský raketový systém S-300 na Kryme

Ukrajinský útok na okupovaný polostrov Krym poškodil ruský protilietadlový raketový systém S- 300. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nezávislý ruský spravodajský kanál ASTRA na komunikačnej platforme Telegram.

Podľa zdrojov kanála ASTRA terčom raketovému útoku, ku ktorému došlo v pondelok o šiestej ráno, bolo okolie obce Moločne v okres Saky, kde je rozmiestnený protilietadlový raketový systém patriaci ruskému ministerstvu obrany. Ozbrojené sily Ukrajiny neskôr potvrdili, že úspešne zaútočili na strategický cieľ ruskej protivzdušnej obrany na západe okupovaného Krymu.

10:00 Ukrajinská armáda postúpila v oblasti Bachmutu

Ukrajinská armáda postúpila pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny, konkrétne severovýchodne od obce Kurdiumivka, ktorá leží desať kilometrov juhozápadne od Bachmutu. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje najnovšiu správu amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) o vývoji vojny na Ukrajine.

Okrem toho dodatočné geolokačné zábery naznačujú, že ukrajinské sily mierne postúpili západne od obce Robotyne v Zaporižžskej oblasti. Ukrajinský generálny štáb zopakoval, že armáda pokračuje v ofenzíve pri Bachmute oblasti v smere na Melitopoľ v Zaporižžskej oblasti.

Rusko však posilnilo svoje jednotky v sektore Bachmutu a prešlo z obranných do útočných akcií, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Oleksandr Syrskyj.

9:00 Machačkala predstavuje ďalší signál Putinovej strategickej slabosti, myslí si Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že najprv vzbura Jevgenija Prigožina a potom pogrom na letisku v Machačkale sú signály, že Putinov režim nie je schopný strategicky viesť vojnu proti Ukrajine. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Mobilizovali všetky svoje sily, aby nestratili to, čo na Ukrajine zajali, no zároveň zamorili svoje územie takou mierou nenávisti a degradácie, že Rusko už druhýkrát v tomto roku stratilo kontrolu nad udalosťami. To všetko sú signály, že Rusko dokáže odolať nepriateľským akciám a na niektorých miestach zvýšiť tlak na fronte, ale nie je schopné strategicky odolať takejto konfrontácii,“ vyhlásil Zelenskyj.

Poznamenal, že v súčasnosti je dôležité, aby Ukrajina a jej západní spojenci boli „silní a jednotní“ a urobili všetko „možné aj nemožné“, aby túto vojnu zvládli.

SITA/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

8:10 Na ruskej strane zomrelo už viac ako 300-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 5 211 tankov, 9 804 bojových obrnených vozidiel, 9 590 vozidiel a palivových nádrží, 7 227 delostreleckých systémov, 844 odpaľovacích raketových systémov, 562 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 321 lietadiel, 5 440 dronov, 1 546 striel s plochou dráhou letu, 20 lodí, jednu ponorku a 1 016 kusov špeciálnej techniky.

7:45 Kyjev vraj chystá významné zmeny vojenskej stratégie

Ukrajinská vláda sa podľa časopisu Time, ktorý cituje poradcu prezidenta Volodymyra Zelenského, chystá odvolať minimálne jedného ministra a generála zodpovedného za protiofenzívu. Zelenskyj totiž podľa časopisu nesúhlasí so zmrazením vojny do jari z dôvodu chladného počasia. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ešte pred začiatkom zimy podľa časopisu Time prídu významné zmeny vojenskej stratégie Ukrajiny a pravdepodobne bude odvolaný minimálne jeden minister a generál, ktorí sú zodpovední za pomalý postup na fronte.

Správy z predchádzajúceho dňa 30.10.2023:

19:45 Ruské ostreľovanie juhu Ukrajiny si vyžiadalo životy najmenej dvoch ľudí

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia v pondelok pri ruskom ostreľovaní juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. V pondelok popoludní ostreľovali ruské sily cintorín v obci Kindijka v Chersonskej oblasti. Pri útoku zahynul podľa tamojšieho gubernátora Oleksandra Prokudina jeden človek a ďalší utrpel zranenia.

V priebehu dňa pritom ruská armáda ostreľovala aj autobus mestskej dopravy v meste Cherson. Pri incidente utrpelo zranenia sedem ľudí, uviedol Prokudin.

V noci na pondelok okrem toho zahynula v Chersone aj staršia žena po tom, čo bol pri ruskom útoku zasiahnutý jej byt v niekoľkopodlažnej budove. Prokudin pritom informoval, že najmenej v štyroch mestách v Chersonskej oblasti boli prerušené dodávky elektrickej energie v dôsledku útokov nepriateľa.

Terčom ruských útokov sa v pondelok stali i niektoré obce v susednej Odeskej oblasti. Podľa ukrajinskej armády zasiahla raketa typu Iskander opravovňu lodí v Odese a pri útoku utrpeli zranenia štyria ľudia. Ruské sily pritom v noci útočili bezpilotnými lietadlami na južnú, strednú a severnú časť Ukrajiny. Ukrajinská armáda oznámila, že protivzdušná obrana zneškodnila všetkých 12 ruských bezpilotných lietadiel a dve rakety vypálené na Ukrajinu. 

Rusko pravidelne útočí na južné oblasti Ukrajiny raketami, dronmi i delostrelectvom, pričom útoky si často vyžiadajú aj civilné obete, pripomína DPA.

18:30 Takéto straty zaznamenali Rusi k 30. októbru

17:45 Ruská paľba zasiahla v Chersone linkový autobus

Paľba ruskej armády v pondelok zasiahla v ukrajinskom meste Cherson na juhu krajiny linkový autobus. Výsledkom je sedem zranených civilistov, pričom jedna žena je v nemocnici v kritickom stave. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Roman Mročko. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Cestujúci „utrpeli zranenia rôzneho stupňa závažnosti, od kritického po ľahké. Všetkým obetiam poskytli nevyhnutné lekárske ošetrenie," poznamenal Mročko.

15:15 Ukrajina na Kryme zasiahla ruský systém protivzdušnej obrany

Ukrajinská armáda v pondelok vyhlásila, že úspešne zasiahla časť systému ruskej protivzdušnej obrany umiestnenú na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove, informuje TASR podľa správ agentúry AFP. Kyjev od začiatku svojej protiofenzívy spustenej v lete tohto roka zvýšil počet útokov smerujúcich proti tomuto čiernomorskému polostrovu, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014. 

„(Ukrajinské) ozbrojené sily úspešne zasiahli strategický objekt protivzdušnej obrany na západnom pobreží okupovaného Krymu,“ uviedol na sociálnych sieťach tlačový odbor ukrajinskej armády bez uvedenia ďalších podrobností.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení neskôr uviedlo, že zostrelilo osem ukrajinských riadených striel typu Storm Shadow vypálených na Krymský polostrov v priebehu pondelka.

Vplyvný kanál Rybar blízky ruskej armáde však na sociálnej sieti Telegram zverejnil informáciu, podľa ktorej sa ruským ozbrojeným silám nepodarilo zostreliť dve strely ATACMS vystrelené ukrajinskou stranou. Strely údajne dopadli neďaleko dediny Olenivka na západnom pobreží Krymského polostrova, no opatrenia prijaté  v predstihu podľa neho zabránili väčším škodám.

Kanál tiež uviedol, že námorníci z Čiernomorskej flotily o pol hodiny neskôr objavili neďaleko Sevastopola tri ukrajinské námorné drony. Jeden z nich už bol údajne zničený, zvyšné dva, ktoré sa pokúšali vniknúť do Chersonského zálivu, ruská armáda ich však zostrelila a potopila.

12:00 Pri ruskom útoku na Odesu utrpeli zranenia dvaja ľudia

Dvaja ľudia utrpeli v pondelok zranenia pri ruskom raketovom útoku na opravovňu lodí v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Ruskí teroristi ráno zaútočili raketami na Odeskú oblasť. Nepriateľ sa zameral na lodenicu,“ uviedol Kiper v aplikácii Telegram. Pri útoku došlo k požiaru, ktorý sa hasičom podarilo uhasiť. Škody vznikli na administratívnej budove a vybavení podniku. K raketovému útoku na Odesu došlo po tom, čo Rusi v noci na pondelok zaútočili bezpilotnými lietadlami na južnú, strednú a severnú oblasť Ukrajiny.

Ukrajinská armáda oznámila, že protivzdušná obrana zneškodnila všetkých 12 ruských bezpilotných lietadiel a dve rakety vypálené na Ukrajinu. Zranených ani obete na životoch miestne úrady bezprostredne nehlásili.

10:00 Rusi zaútočili 12 dronmi a dvomi riadenými strelami Ch-59

Ruské sily podľa ukrajinských vzdušných síl v noci na pondelok na Ukrajinu zaútočili dvanástimi dronmi Šáhid a dvomi riadenými raketami Ch-59. Protivzdušná obrana Ukrajiny všetky drony a rakety zostrelila. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Rakety Rusi vypálili z okupovanej časti Záporožskej oblasti a dronmi zaútočili z prístavného mesta Primorsko-Achtarsk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. V Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny protivzdušná obrana zničila päť bezpilotných lietadiel Šáhid -131/136, uviedol jej gubernátor Vitalij Kim na komunikačnej platforme Telegram. Rakety Ch-59 Ukrajinci zostrelili nad Dnipropetrovskou oblasťou, povedal jej gubernátora Serhij Lysak. Trosky rakiet podľa neho dopadli na okres Dnipro.

8:00 Ruské bombardovanie Chersonskej oblasti zabilo civilistu

Jedného civilistu zabilo v nedeľu ruské delostrelectvo pri útoku na Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Smrteľné zranenie utrpel 46-ročný muž v dedine ležiacej severovýchodne od mesta Cherson a zomrel v nemocnici. Informovali o tom miestne ukrajinské úrady. Zranenie podľa regionálnej vojenskej administratívy utrpela aj 43-ročná žena. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rusko bombarduje časť Chersonskej oblasti ležiacu na západnom brehu rieky Dnipro odvtedy, ako ju na jeseň minulého roka oslobodila ukrajinská armáda.

7:30 V Rusmi okupovanom meste Volnovacha zastrelili deväť civilistov

V Rusmi okupovanom ukrajinskom meste Volnovacha v Doneckej oblasti zastrelili deväť civilistov, vrátane rodiny s dvomi deťmi. Telá našli v súkromnom dome. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ruský spravodajský kanál ASTRA na komunikačnej platforme Telegram. „Vraždy spáchal vojak ruských ozbrojených síl. Pohádal sa s Natašiným manželom," povedal pre kanál ASTRA známy zavraždenej rodiny.

Príbuzní obetí uviedli, že rodina bola zavraždená v piatok 27. októbra, v deň narodenín jedného jej člena. Okrem štvorčlennej rodiny, a to manželov Andrija a Nataše a ich detí Naste a Mykytu, boli v dome zabití ďalší piati ľudia.

Podľa novinára Denisa Kazanského sa Andrij pohádal s niekoľkými kadyrovcami (žoldnieri podporujúci proruského čečenského lídra Ramzana Kadyrova), ktorí chceli zabrať jeho dom. Kadyrovci sa mu rozhodli pomstiť, do jeho domu prišli počas narodeninovej oslavy a všetkých zabili.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite