Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predsedníčka Európskej komisie pochválila Ukrajinu za uskutočnené reformy

.tasr .svet

Ukrajina je veľmi blízko k splneniu požiadaviek potrebných na vstup do Európskej únie, uviedla Ursula von der Leyenová v príhovore k poslancom v ukrajinskom parlamente.

Predsedníčka Európskej komisie pochválila Ukrajinu za uskutočnené reformy SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol v čase vojny. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

„Musím povedať, že ste urobili veľký pokrok. Je pôsobivé to vidieť,“ uviedla šéfka EK po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

„Vediete existenčnú vojnu a zároveň hlboko reformujete svoju krajinu. Dosiahli ste mnohé míľniky pri reforme vášho súdneho systému, obmedzení vplyvu oligarchov, boji proti praniu špinavých peňazí a mnoho ďalšieho,“ povedala. Podľa jej slov ide o výsledok tvrdej práce. Ocenila tiež významný pokrok Kyjeva v modernizovaní ukrajinského hospodárstva. 

Predsedníčka eurokomisie tiež avizovala, že EÚ čoskoro oznámi nové ekonomické sankcie voči Rusku vrátané opatrení proti firmám z krajín mimo Únie, ktoré obchádzajú sankcie. 

Nové opatrenie majú podľa nej zahŕňať aj prísnejší cenový strop na ropu. Príliš dlho si mnohí v Európe mysleli, že je možné obchodovať s Ruskom a zároveň integrovať krajinu do európskeho bezpečnostného poriadku, povedala.

Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva v sobotu ráno na svoju šiestu návštevu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. EK má budúci týždeň predložiť správu o pokroku Ukrajiny v oblasti reforiem. Na jej základe majú predstavitelia členských krajín EÚ v decembri rozhodnúť, či má Únia začať s Kyjevom prístupové rokovania.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite