Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý americký prezident Jimmy Carter sa dožil 99 rokov

.tasr .svet

Poklonu mu zložil aj úradujúci prezident Joe Biden.

Bývalý americký prezident Jimmy Carter sa dožil 99 rokov sita/AP Photo/Ben Gray

bývalý americký prezident Jimmy Carter oslávil v nedeľu svoje 99. narodeniny. Sviatočný deň podľa medializovaných informácií strávil doma so svojou rodinou. V jeho rodnom meste Plains v štáte Georgia sa spomienkové podujatia konali celý víkend, uviedla agentúra DPA.

V poradí 39. prezidentovi USA blahoželal prostredníctvom videa zverejnenom na platforme X aj terajší šéf Bieleho domu Joe Biden. „Obdivujem ťa, pretože máš takú neuveriteľnú integritu, charakter a odhodlanie,“ povedal. „A dúfam, že budem aspoň spolovice taký dobrý prezident ako ty.“ 

V auguste 2015 bola Carterovi diagnostikovaná rakovina. Podstúpil radiačnú terapiu a imunoterapiu. V polovici februára 2023 však jeho nezisková nadácia Carterovo Centrum oznámila, že ukončil liečbu v nemocnici, naďalej mu bude poskytovaná len domáca paliatívna starostlivosť.

Demokrat Carter bol prezidentom Spojených štátov v rokoch 1977 - 1981. Je najstarším žijúcim bývalým americkým prezidentom. V roku 2002 dostal Carter za svoje zásluhy Nobelovu cenu za mier. S 96-ročnou manželkou Rosalynn je ženatý 77 rokov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite