Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumunsko informovalo o možnom narušení vzdušného priestoru ruskými dronmi

.tasr .svet

Radarový sledovací systém signalizoval možný neoprávnený vstup do štátneho vzdušného priestoru

Rumunsko informovalo o možnom narušení vzdušného priestoru ruskými dronmi SITA/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP Ilustračná foto

členská krajina NATO Rumunsko v sobotu informovalo o možnom narušení svojho vzdušného priestoru počas nočných dronových útokov Ruska na infraštruktúru na susednej Ukrajine, informovala agentúra AFP.

„Po objavení skupín dronov smerujúcich k ukrajinskému územiu blízko rumunských hraníc “ boli upozornení obyvatelia rumunských obcí Tulcea a Galati, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany v Bukurešti. „Radarový sledovací systém... signalizoval možný neoprávnený vstup do štátneho vzdušného priestoru, pričom signál bol zistený na trase smerom na obec Galati, “spresnil rumunský rezort obrany.

Ako dodal, doposiaľ nenašli žiadne objekty, ktoré mohli dopadnúť na rumunské územie, pátranie po nich však bude pokračovať v priebehu soboty. Obyvatelia spomínaných dvoch obcí, ktoré sa na nachádzajú na opačnej strane Dunaja oproti ukrajinskému prístavnému mestu Reni, okolo polnoci dostali varovanie, aby sa ukryli, píše AFP. Bombový poplach bol zrušený približne o dve hodiny neskôr.

Moskva od svojho odstúpenia od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more vystupňovala útoky na južné oblasti - najmä Odeskú a Mykolajivskú - kde sa nachádza najdôležitejšia infraštruktúra určená na export obilia.

Začiatkom tohto mesiaca rumunskí vojaci vybudovali protiletecké kryty na ochranu obyvateľov vo východomunskej dedine Plauru po tom, čo sa v oblasti našli úlomky z dronov, pripomína AFP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite