Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina sa stala členom Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu

.tasr .svet

Rada je jedným z dvoch riadiacich orgánov MAAE. Zaoberá sa finančnými záležitosťami, bezpečnostnými normami a vymenúva generálneho riaditeľa MAAE.

Ukrajina sa stala členom Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu SITA/AP PHOTO/JULIA NIKHINSON

ukrajina bola vo štvrtok zvolená do Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) spolu s ďalšími desiatimi štátmi, uvádza sa vo vyhlásení MAAE citovanom britskou stanicou BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa následne vo svojom videopríhovore poďakoval štátom, ktoré podporili žiadosť Ukrajiny o členstvo v Rady guvernérov MAAE.

Uviedol, že zvolenie Ukrajiny podčiarkuje jej rolu na medzinárodnej scéne, ale poskytuje jej aj reálne príležitosti ovplyvňovať prijímanie rozhodnutí, ktoré sú záväzné pre všetkých členov MAAE a celé medzinárodné spoločenstvo.

Ubezpečil, že Ukrajina zostáva spoľahlivým medzinárodným partnerom v oblasti využívania atómovej energie a vynaloží maximálne úsilie na posilnenie dôležitej úlohy MAAE i jadrovej bezpečnosti. Dodal, že jeho krajina chce prispieť k ochrane Európy pred „radiačným vydieraním“ zo strany Ruska, a to aj oslobodením jadrovej elektrárne v Záporoží od ruských okupantov.

Aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba vo svojej reakcii na členstvo Ukrajiny v Rade guvernérov MAAE zdôraznil, že Rusko musí stiahnuť svojich vojakov a personál zo Záporožskej jadrovej elektrárne a okamžite ju vrátiť pod plnú kontrolu Ukrajiny.

Rada guvernérov MAAE pozostáva z 35 členov. Na roky 2023-24 boli do nej zvolené spolu s Ukrajinou zvolené Alžírsko, Arménsko, Bangladéš, Burkina Faso, Ekvádor, Holandsko, Indonézia, Kórea, Paraguaj a Španielsko. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite