Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Neľahké hľadanie globálnej stratégie

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Vojna na Ukrajine zobudila demokratickú časť sveta do reality novej studenej vojny, podobne ako niekdajšia vojna v Kórei (1950 – 1953) definitívne zobudila svet do tej studenej vojny, ktorú dnes študujeme ako históriu. No pozor, ani tá stará studená vojna sa celkom neskončila.

Esej: Neľahké hľadanie globálnej stratégie OLEG PEREVERZEV/NURPHOTO/GETTY IMAGES 12. november 2022 Boroďanka, Ukrajina: Grafiti od Banksyho na jednej zo zničených budov: aj slabší môže premôcť silnejšieho.

len driemala: v tom istom čase, keď sme driemali aj my a demokratický Západ – na vavrínoch domnelého globálneho víťazstva demokracie a konzumnej hojnosti.

chýbajúce odpovede 

Aj tá niekdajšia studená vojna má svoju prehistóriu. Nevznikla náhodou, nevznikla vo vákuu. Aj ju možno chápať ako výsledok dlhého predchádzajúceho vývoja. Tento vývoj súvisí s fenoménom „modernizácie“.

To slovo dávam do úvodzoviek len preto, že je to príliš jednoduché meno pre niečo veľmi zložité. Nejde o jeden proces, jednosmerný, ľahko identifikovateľný trend alebo „vektor“, tobôž nie o nejaký vopred poznaný pokrok smerom k dokonalosti, v ktorej už nebudú žiadne konflikty ani prekvapenia. V skutočnosti ide o veľmi rôznorodý súbor množstva procesov, ktoré sa môžu ocitať vo vzájomných napätiach a konfliktoch: a tieto konflikty v kritických okamihoch nadobudli charakter veľkých revolučných pohybov a svetových vojen.

Niet divu, ak hľadanie ucelenej spoločnej stratégie, ktorou by dnešné demokracie mohli čeliť súčasným aktuálnym hrozbám a výzvam, pripomína tápanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite