Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekárka o rakovine prsníka: Slovenská žena uprednostní okolie pred zdravím

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Vo svete bežne funguje, že ženy v strednom veku štát aktívne pozýva na mamografické vyšetrenia. Lekárka Alena Kallayová spolutvorila Národný skríningový program. Hovorí aj o tom, prečo sa na Slovensku nedarí znižovať úmrtnosť na rakovinu.

Lekárka o rakovine prsníka: Slovenská žena uprednostní okolie pred zdravím Denisa Gdovinová

dokážete ešte veriť, že sa mamografický skríningový program raz na Slovensku spustí? 

Nie je to o tom, či verím, alebo nie. Je to nevyhnutný krok, ktorý jednoducho musí prísť. My odborníci na to čakáme už roky. Je to dnes najlepší známy spôsob, ako odhaliť rakovinu prsníka vo včasnom štádiu. Vtedy je totiž najlepšie liečiteľná, nie je potrebný rozsiahly chirurgický zákrok a často ani chemoterapia, aby sa žena uzdravila. Čiže nie je zmenená ani kvalita života, ani jeho dĺžka. Slovenské ženy často nevedia, že im mamografia vie zachovať zdravie aj život. Je to jediná a najcitlivejšia metóda, ktorá je pre mamografický skríning odporúčaná v celej Európe. Preto v celej Európe sú ženy pozývané na skríningové mamografické vyšetrenie prsníkov každé dva roky na kvalitne pracujúce a preverené skríningové mamografické pracoviská. A aj preto, že sa európske ženy masívne na skríningu zúčastňujú, klesá úmrtnosť na rakovinu prsníka. Mňa však mimochodom zaráža, že celá slovenská spoločnosť je ku skríningom laxná. 

čiže skríning na Slovensku nie je aj preto, lebo na to nie je silný tlak od verejnosti? 

Slovenské ženy s rakovinou často k lekárovi prichádzajú neskoro, keď si hmatajú zmenu v prsníku. Pri neskorých štádiách, keď je nádor rozsiahly a často aj metastázuje do iných orgánov, je liečba veľmi náročná. Dá sa liečiť aj toto štádium, ale treba omnoho náročnejšiu a dlhšiu liečbu s neurčitým výsledkom. Naše ženy chodia na preventívne prehliadky málo, dokonca sa ich mnohé boja. To ma na celom probléme najviac trápi. Podľa zákona majú naše ženy na preventívnu mamografiu nárok každé dva roky, aj keď sa cítia zdravé a nemajú žiadne príznaky ochorenia. Túto možnosť využíva asi len 20 % žien vo veku 40-69 rokov, ktorým to patrí.

prečo?  

Slovenská žena často uprednostní deti, manžela, prácu a svoje zdravie často zanedbá. Som presvedčená, že problémom je aj to, že ženy nemajú dostatok uvedomenia a sebaúcty, aby sa starali o svoje zdravie a chodili na preventívne prehliadky. Na internete a iných médiách sa šíria sa fámy o tom, ako škodí žiarenie pri mamografii na prsníky, alebo že je bolestivá, a preto sa mnohé ženy vyšetreniu vyhýbajú. Výsledkom je, že žena, ktorá  si nahmatá hrčku, sa veľmi vyplaší a často jej trvá aj rok, kým spracuje stres a prizná si, že má problém, ktorý musí riešiť.

„Chýbajúci skríning na Slovensku zapríčinil, že doteraz úmrtnosť na rakovinu prsníka na Slovensku neklesla, ba naopak, má stúpajúci trend.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite