Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sofiina voľba majiteľa TikToku. Stratí americký trh alebo predá aplikáciu?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Obľúbená, no i kritizovaná sociálna sieť TikTok stojí pred veľkou zmenou. Americký prezident v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej spoločnosti ByteDance dáva zhruba 270 dní na rozhodnutie o odpredaní platformy. Ak tak neurobí, riskuje stratu tamojšieho trhu. Prečo USA pristúpili k takému razantnému kroku, akým je toto ultimátum?

Sofiina voľba majiteľa TikToku. Stratí americký trh alebo predá aplikáciu? AP Photo/Ted Shaffrey

sociálnej sieti je vyčítaná najmä možnosť kontroly aplikácie čínskou vládou, čo predstavuje bezpečnostnú hrozbu. Peking by sa tak dostal k informáciám, ktoré by mohol využiť na presadzovanie vlastných záujmov. Čína i spoločnosť ByteDance, pod ktorú TikTok patrí, tieto tvrdenia odmietajú, rovnako ako aj podozrenie, že by ju využívali na šírenie propagandy.

Šou C' Čche, generálny riaditeľ TikToku, reagoval na podpísanie amerického zákona hneď v daný deň. Jasne dal najavo, že sa pokúsi právne zvrátiť platnosť zákona, ktorý umožňuje označiť sociálne siete za hrozbu pre národnú bezpečnosť, čiže sú kontrolované krajinou, ktorú považujú USA za nepriateľskú. Senát ho už ale schválil. „Nenechajte sa pomýliť, ide o zákaz. Zákaz TikToku a zákaz vás a vášho hlasu,“ vyhlásil C' Čche vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Zastal sa ho i Elon Musk, vlastník sociálnej siete X. Podľa neho je nový zákon v rozpore s právom na slobodu slova a prejavu. Sám Musk je zástancom absolútnej slobody prejavu, čo bolo a je vidieť na zmenách, ktoré urobil so sociálnou sieťou Twitter po jej odkúpení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite