Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prieskum ukazuje, že pre obyvateľov Slovenska sú Vianoce primárne náboženským sviatkom

.sita .spoločnosť

Vníma ich tak 35 percent populácie.

Prieskum ukazuje, že pre obyvateľov Slovenska sú Vianoce primárne náboženským sviatkom pexels.com

pre obyvateľov Slovenska sú Vianoce primárne náboženským sviatkom. Ako kultúrno-spoločenský sviatok vníma Vianoce 29 percent ľudí a pre zvyšnú tretina obyvateľov, čo predstavuje 34 percent, sú Vianoce náboženským i kultúrno-spoločenským sviatkom. Prieskumná agentúra Go4insight za základe týchto výsledkov prieskumu konštatuje, že Vianoce ako náboženský sviatok vníma asi 70 percent ľudí, čo korešponduje s podielom obyvateľstva, ktoré sa v Sčítaní obyvateľov, domov a bytov 2021 prihlásilo k nejakej kresťanskej cirkvi (68 percent). Prieskum agentúra uskutočnila v novembri tohto roku na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov vo veku od 15 do 79 rokov.

Vnímanie Vianoc ako náboženského sviatku sa z pohľadu demografického segmentu zvyšuje od západu na východ. Ako náboženský sviatok tak vnímajú Vianoce najmä na východe, čo uviedlo 52 percent respondentov, najmä ľudia nad 60 rokov, čo predstavuje 46 percent a ženy, čo je 36 percent. Vianoce ako kultúrno-spoločenský sviatok vnímajú respondenti najmä v Bratislavskom kraji, ide o 45 percent ľudí a študenti alebo mladiství do 24 rokov, ktorých to uviedlo 43 percent. Podľa prieskumu jediným aspektom, ktorý na Vianociach preferujú viac muži ako ženy, je jedlo a pitie.

Na náboženské slávenie Vianoc sa však podľa prieskumu teší len niečo menej ako tretina obyvateľov - 30 percent. Najviac ľudí, 77 percent, sa počas Vianoc teší na príjemný čas strávený s rodinou. „Rodinné slávenie sviatkov je na prvom mieste vo všetkých základných demografických skupinách. Evidentne je to priesečník, na ktorom sa zhodnú priaznivci náboženských aj sekulárnych Vianoc," uviedla prieskumná agentúra. Obyvatelia Slovenska majú na Vianociach radi aj príjemnú atmosféru v spoločnosti, ktorá zahŕňa vianočné ozdoby či filmy alebo piesne, uviedlo to 64 percent.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že obyvateľom Slovenska na Vianociach najviac prekáža preplnenosť obchodov a komercializácia týchto sviatkov. Ľudí vie zároveň znepokojiť finančná náročnosť sviatkov ako takých. „Postupne sa vytrácajúci náboženský aspekt Vianoc vadí 20 percent Slovákom, takmer toľko ako predpoklad, či skôr obava, že osobná váha po Vianociach ukáže vyššiu hodnotu, čo uviedlo 19 percent ľudí," informuje agentúra Go4insight. Najčastejšou činnosťou, ktorej opýtaní počas vianočných sviatkov venujú čas, je zaobstarávanie darčekov, uviedlo to 88 percent. Rovnaké percento respondentov bude mať doma ozdobený vianočný stromček a 83 percent opýtaných plánuje návštevu rodiny či priateľov.

Zúčastniť sa na bohoslužbách a polnočnej omši plánuje 47 percent, respektíve 40 percent obyvateľov našej krajiny. „Do kostola počas sviatkov pôjde 38 percent tínedžrov do 18 rokov, a 63 percent ľudí vo veku nad 70 rokov. Na bohoslužby sa zároveň chystá len 22 percent obyvateľov mesta Bratislava, ale až 61 percent obyvateľov Košického regiónu," interpretuje výsledky prieskumu agentúra. Tento rok sa koledovať chystá 13 percent ľudí v každom veku.

V prieskume zároveň zisťovali, či obyvatelia Slovenska veria na biblický príbeh o tom, ako sa anjel zjavil Panne Márii, ktorá počala z Ducha Svätého a narodil sa jej syn Ježiš. Dve pätiny ľudí si myslia, že príbeh je historicky skutočný, takmer 60 percent opýtaných verí, že Ježiš sa skutočne narodil Panne Márii a taktiež si 64 percent ľudí myslí, že príbeh je pravdivý v tom, ako sa Ježiš narodil v stajni a bol uložený do jasličiek. Dve pätiny respondentov verí, že Anjel skutočne oznámil narodenie Ježiša Krista pastierom a príbehu návštevy troch kráľov verí približne šesť z desiatich ľudí. Z prieskumu vyplynulo aj to, že 15 percent ľudí neverí ani jednej časti spomínaného príbehu. „Je zaujímavé, že vianočný príbeh je po historickej stránke akceptovaný celou populáciou veľmi rovnomerne. Vianočnému príbehu veríme približne rovnako - či sme starší alebo mladší, bohatší alebo chudobnejší, vzdelanejší alebo bez vzdelania," uviedla agentúra Go4insight.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite