Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Traja ľudia z troch televízií: Mnohí sa teraz poddajú

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Vláda sa pokúša dostať pod svoj vplyv všetky televízie, nielen RTVS. Pod lampu sme si preto pozvali troch ľudí. Je tu Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá bola v RTVS, Jana Krescanko Dibáková z televízie JOJ a Martin Halanda z Markízy.

Traja ľudia z troch televízií: Mnohí sa teraz poddajú GABRIEL KUCHTA/GETTY IMAGES 20. február 2020, Bratislava: Premiér Peter Pellegrini sa pripravuje na predvolebnú debatu pred parlamentnými voľbami v TV JOJ. Vtedy ešte politické debaty boli v kurze. Dnes do nich politici nechcú chodiť.

budeme sa rozprávať o tom, čo to znamená byť v televízii a akému tlaku tam ľudia čelia. Otázka na úvod: Ako ste sa stali televíznymi moderátormi?

Jana Krescanko Dibáková: Donedávna som moderovala v televízii JOJ reláciu Na hrane, čo bola politicko-diskusná relácia, ktorá sa vysielala vo štvrtok večer. Dostala som sa k tomu, dovolím si tvrdiť, naozaj svojou poctivou spravodajskou novinárskou prácou. V televízii JOJ som pôsobila od roku 2002 a robila som politickú žurnalistiku, primárne politické reportáže. Najskôr túto reláciu moderoval Michal Magušin, ja som mu robila dramaturgiu. Potom som to začala moderovať ja. Trvalo to približne tri a pol roka.

martin, ty si sa ako stal vedúcim vydania v Markíze?

Martin Halanda: Trochu náhodou. Ale ten príbeh je taký, že ja som začínal niekedy v prvohorách za Mečiarovej vlády v roku 1997 v Slovenskom rozhlase a postupne spoza rozhlasového mikrofónu som sa presunul za televíznu kameru. A bol som vedúci vydania v Markíze takmer šesť rokov.

ako by si ľuďom vysvetlil, čo to znamená byť vedúcim vydania?

MH: To znamená, že rozhoduješ o tom, čo sa dáva v správach, ako budú vyzerať reportáže, aj o tom, ako celkovo vyzerá spravodajstvo. Je to ako keby mostík medzi šéfredaktorom a redakciou. Človek na tejto pozícii zodpovedá za vysielanie.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite