Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloško, Zajac: Nostalgia nie je na mieste, November 89 pokračuje

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Oslavujeme 34 rokov od Novembra 89 a 17. november je už aj štátnym sviatkom – to sa podarilo. O tom, či sa podarilo aj to ostatné, čo z hodnôt Novembra zostalo, hovoríme s ľuďmi, ktorí boli pri tom: s Petrom Zajacom, ktorý vtedy zakladal VPN, a Františkom Mikloškom, tiež zakladateľom VPN a neskôr členom KDH.

Mikloško, Zajac: Nostalgia nie je na mieste, November 89 pokračuje MIROSLAV ZAJÍC/GETTY IMAGES 26. november 1989, Praha: Historický okamih. Predseda komunistickej vlády Ladislav Adamec a dramatik Václav Havel počas jednania delegácie ÚV NF ČSSR so zástupcami Občanského fóra v Obecnom dome.

čo sa deje na Slovensku po voľbách? Sledujeme ďalší únos štátu? 

František Mikloško: To je február 1948. Toto som si uvedomil dnes, keď som bol na Ústavnoprávnom výbore a dal som si dohromady všetky udalosti a počiny. Ale ešte chcem povedať jednu vec. Pred voľbami, ale najmä po voľbách, som nabádal, skúsme dať Hlasu šancu, pretože mám v politike skúsenosť, že bez ľudí, ktorí odišli od Vladimíra Mečiara, by sme neskôr nemohli doviesť Slovensko do EÚ, do NATO a vytvoriť tu základ demokracie. 

Dnes hovorím, že Hlas na čele s Petrom Pellegrinim tú šancu stratil – definitívne. Lebo na čele tých rezortov, ktoré začínajú najviac valcovať, stoja dvaja prominenti Hlasu: Matúš Šutaj Eštok a Erik Tomáš. Tým sa Hlas definitívne skompromitoval a Peter Pellegrini za to nesie zodpovednosť. Iná vláda s Hlasom nemôže vzniknúť.

vráťme sa k tomu, čo si povedal, pretože to je vážne vyhlásenie. Február 1948 bolo uchopenie moci komunistami. V čom sa tomu podobá dnešok? 

FM: V tom, že minister vnútra ani nemá problém odpovedať na to, či porušil, alebo neporušil zákon. Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti vyjadrí svoj názor a z ministerstva vnútra zaznie, že ten zákon možno zmeniť. Sudcom sa vyhrážajú, že budú disciplinárne stíhaní a na to si pripravujú súdnu radu. Oni idú mocensky uchopiť štát, začali proces, ktorý sa bude už len nabaľovať. Roman Michelko oznámil, že zrejme sa bude rozdeľovať RTVS. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite