Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu sita/AP Photo/Andrew Kravchenko Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. 10. 5. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Z ruskej Čiernomorskej flotily zostali len zvyšky, tvrdia partizáni na Kryme
  • Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu
  • Rusko prišlo o ďalších takmer tisíc vojakov
  • Ukrajinská SBU dronmi zasiahla dva sklady paliva na juhu Ruska
  • V Krasnohorivke zablokovali ruské útočné skupiny

19:15 USA: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Nový balík bude podľa amerického predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane. Celú správu nájdete na tomto odkaze.

19:00 Zelenskyj: Ukrajina je pripravená čeliť útoku v Charkovskej oblasti

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva. Rusko by však mohlo do boja vyslať ďalšie sily.

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer, informovalo ukrajinské ministerstvo obrany. 

„Približne o 05.00 h (04.00 h SELČ) sa nepriateľ pokúsil preraziť našu obrannú líniu obrnenými vozidlami,“ uviedol rezort. Dodal, že tomu predchádzalo intenzívne ostreľovanie prednej línie ukrajinskej obrany a útoky riadenými leteckými bombami v smere na mesto Vovčansk. Podľa tamojších predstaviteľov v meste žije  približne 3000 obyvateľov a na ich záchranu prebiehala evakuácia.

Ministerstvo uviedlo, že útoky boli odrazené, no boje rôznej intenzity pokračujú. Na posilnenie miestnej obrany boli vyslané záložné jednotky.

Vovčansk a ďalšie pohraničné osady v Charkovskej oblasti obsadili ruské jednotky hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku ich počas protiofenzívy vytlačili ukrajinské sily. 

18:40 Ukrajinskí vojaci trénujú streľbu z dlhých guľometov ako prípravu na ďalšiu vlnu ruskej invázie 

FB/Ozbrojené sily Ukrajiny

17:00 Z ruskej Čiernomorskej flotily zostali len zvyšky, tvrdia partizáni na Kryme

Partizáni na Kryme uviedli, že sledujú zvyšky ruskej Čiernomorskej flotily, ktoré nepretržite zostávajú vo vodách okupovaného ukrajinského polostrova. Na Telegrame pritom zverejnili zábery zobrazujúce plavidlá.

„Ateš monitoruje ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopoľskom zálive. Agenti nášho hnutia nepretržite sledujú pozostatky ruskej Čiernomorskej flotily. Sledujeme množstvo, polohu a aktivitu ruských okupačných síl 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ uviedlo na Telegrame partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš.

Partizáni zdôrazňujú, že ruskí okupanti si stále neuvedomili, že jedinou šancou na záchranu ich životov je opustiť ukrajinské územia, ktoré okupujú, takže Ateš je pripravený dať im ďalšiu lekciu, píše sa v správe.

16:00 Zaútočili na rafinériu v ruskej Kalužskej oblasti

Závod na spracovanie ropy v ruskej Kalužskej oblasti zasiahli v noci na piatok drony v rámci operácie ukrajinskej vojenskej rozviedky. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny.

V rafinérii Pervyj Zavod, ktorá leží približne 300 km od rusko-ukrajinskej hranice, po útoku vypukol silný požiar. Svedkovia uviedli, že požiar zachvátil nádrže s naftou a vykurovacím olejom. Informáciu o útoku na továreň na spracovanie ropy potvrdil aj šéf Kalužskej oblasti Vladislav Šapka.

14:00 Ukrajinská armáda: Ruské sily spustili v Charkovskej oblasti pozemnú ofenzívu

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

„Približne o 05.00 h (04.00 h SELČ) sa nepriateľ pokúsil preraziť našu obrannú líniu obrnenými vozidlami,“ napísalo ministerstvo v tlačovej správe.

Dodalo, že tomu predchádzalo intenzívne ostreľovanie prednej línie ukrajinskej obrany a útoky riadenými leteckými bombami v smere na mesto Vovčansk. Podľa tamojších predstaviteľov má mesto približne 3000 obyvateľov a vo Vovčansku i jeho okolí prebiehala evakuácia.

„Tieto útoky boli odrazené a boje rôznej intenzity pokračujú. Na posilnenie obrany v tomto sektore frontu boli vyslané záložné jednotky,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Zdroj z ukrajinskej armády uviedol, že ruské sily sa snažia postúpiť až desať kilometrov do hĺbky územia a vytvoriť tam nárazníkovú zónu. 

O pokuse ruských jednotiek prekročiť hranice s Ukrajinou predtým informoval aj gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Pokusy boli podľa neho odrazené a ukrajinské ozbrojené sily si "udržali svoje pozície a nestratili ani meter" územia.

Vovčansk a ďalšie pohraničné osady v Charkovskej oblasti obsadili ruské jednotky hneď na začiatku rozsiahlej invázie vo februári 2022, ale v septembri toho istého roku ich odtiaľ vytlačili ukrajinské sily.

12:30 Prezidentka si uctila pamiatku obetí bojov pri ukrajinskej obci Moščun

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala v piatok ráno, uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Boje, ktoré sa v danej oblasti odohrali v prvých dňoch ruskej agresie, sa považujú za zlomový moment pre obranu Kyjeva. Po víťaznej bitke bolo oslobodených mnoho ďalších ukrajinských obcí.

Prezidentka položila k pamätníku Anjeli víťazstva kyticu červených ruží. „Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla Čaputová.

11:45 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili troch civilistov

Traja ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalších 13 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa v dôsledku ruských útokov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkovú správu regionálnych úradov.

Pri ruskom útoku na mesto Nikopoľ v Dnipropetrovskej oblasti zahynul 62-ročný muž a 65-ročná žena, uviedol tamojší gubernátor Serhij Lysak. V meste Kupiansk v Charkivskej oblasti pri útoku, ktorý zasiahol okolie čerpacej stanice, zahynul 51-ročný muž, konštatoval gubernátor oblasti Oleh Synjehubov.

9:45 Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. O jej ďalšom programe budú z bezpečnostných dôvodov informovať priebežne. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. 

„Dnes som pricestovala na rozlúčkovú návštevu do Kyjeva. Počas svojho mandátu som tu už po štvrtýkrát, z toho tretíkrát počas vojny. Som tu aj preto, lebo prinášam dobré správy o pomoci Slovenska Ukrajine,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka končí funkčné obdobie. Navštevuje rôzne krajiny počas rozlúčkových návštev.

9:25 Rusko prišlo o ďalších takmer tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 980 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 479 710, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 32 obrnených bojových vozidiel pechoty, 47 delostreleckých systémov a štyri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 434 tankov, 14 313 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 387 delostreleckých systémov a 1 062 raketometov. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite