Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociológ Michal Vašečka: Zbierame plody chaosu

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Výsledky slovenských parlamentných volieb majú svoje príčiny aj dôsledky. Aké svedectvo o krajine vydali? Máme šancu prekročiť historické obmedzenia? O čom bude vypovedať vláda, ktorá vznikne? Pod lampou bol sociológ Michal Vašečka.

Sociológ Michal Vašečka: Zbierame plody chaosu Boris Németh

my sme sa tu rozprávali rok pre voľbami, pol roka pred voľbami a pár mesiacov pred voľbami o tom, že tie voľby nemajú ako dopadnúť dobre. Potom vznikla v demokratickej časti spoločnosti nádej, že sa zmobilizujeme a demokratická časť môže vyhrať – dokonca bez Hlasu. Dnes máme výsledky a trojica Smer, Hlas a SNS má 79 poslancov v parlamente. Takže, čo sa to 30. septembra stalo?

Mňa vyčerpávalo, keď som pri cestách po Slovensku počúval ezoterické úvahy, ako demokratický tábor vyhrá. Aj bez Hlasu. Lebo čísla to neukazovali. Čiže dopadlo to približne tak, ako sme očakávali. Ale mohlo to byť aj horšie. Áno, Demokrati získali menej ako 3 % a prepadli. Ale na druhej strane prepadla Sme rodina, prepadla Republika, prepadla Aliancia, všetko strany, ktoré mohli vystužiť koalíciu Roberta Fica až do ústavnej väčšiny.

a čo sa to teda stalo?

Slovensko pozbieralo plody tri a pol roka chaosu, z ktorého sa nedalo vzísť veľmi víťazne. Iba pripomeniem, že aj z výskumu nášho centra vyplývalo, že až 88 % ľudí je nespokojných s ekonomickou situáciou. Pritom toto nie je hlboká ekonomická kríza, tá ešte môže prísť, ale zatiaľ v nej nie sme. To, že sa krajina vyvíja zlým smerom, si myslí 83 % ľudí. To, že sa krajina vyvíja dobrým smerom, si myslelo 0,4 %, čiže prakticky nikto. V minulosti bola vždy nespokojná jedna strana alebo druhá. A zrazu boli nespokojní všetci. Z tohto hľadiska – v krajine, kde sú nespokojní všetci, kde to vrie, kde je kopa hnevu – to naozaj mohlo byť horšie.

skúsme si to konkrétnejšie rozobrať. Bývalá koalícia mala po voľbách v roku 2020 ústavnú väčšinu, dohromady cez 40 % hlasov. A poďme po jednom. OĽaNO malo 25 % hlasov, teraz malo menej ako 9 %. O čom to svedčí?

Voliči spočítali Igorovi Matovičovi jeho politiku. Ale jadro voličov OĽaNO spred volieb 2020 sa nápadne podobá tomu jadru dnes, tam veľmi pohyby nenastali. Teraz bol k tomu Matovič schopný pridať masívne naberanie v rómskom prostredí. Vôbec nehodnotím ako, v niektorých konkrétnych prípadoch niektorí ľudia nevedeli, či prísľub 500 eur bude splnený teraz, zajtra alebo o štyri roky. Ale pokojne to nechajme pri tom, že Igor Matovič sa na rozdiel od mnohých iných o toto prostredie zaujímal. Ale to jadro OĽaNO je veľmi podobné tomu, čo bolo na jeseň 2019.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite