Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Rusko zaútočí na Západ, kedy bude chcieť

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .téma

„Keď stretnem Rusa, zabijem ho,“ zveruje sa nám s plnou vážnosťou ukrajinský vojak Bohdan na mukačevskom cintoríne, kde sú desiatky čerstvých hrobov vojakov vo veku od 21 do 57 rokov. Prinášame vám z Ukrajiny tri osobné svedectvá vojakov z bojov proti Ruskej federácii v nulovej línii.

Reportáž: Rusko zaútočí na Západ, kedy bude chcieť BORIS NÉMETH Jeden z mukačevských cintorínov s desiatkami čerstvých hrobov, nad ktorými vejú zástavy Ukrajiny a bojových jednotiek padlých vojakov.

odvážny seržant Bohdan

Po chvíli ticha kladieme Bohdanovi otázku, či to myslí tak, že zabije každého Rusa počas bojov, na čo pokrúti hlavou so slovami: „Kdekoľvek stretnem ruského vojaka, zabijem ho.“ 54-ročný Bohdan je jedným z tisícov ukrajinských dobrovoľníkov, ktorí bojujú už dva roky na východnom fronte v Zakarpatskom batalióne. Nasadený v nulovej línii v priamom kontakte s nepriateľom bojuje ako mínometník. Najstrašnejšiu skúsenosť nedokáže popísať bez zovretého hrdla so slzami v očiach. Po oslobodení jednej dediny našiel v kočíku rozstrieľané bábätko. Vraj ruským vojakom vadil jeho neutíchajúci plač.

Seržant Bohdan počas krátkej dovolenky na hlavnom námestí Mukačeva pred fotografiami jeho padlých spolubojovníkov zo Zakarpatského bataliónu.BORIS NÉMETHSeržant Bohdan počas krátkej dovolenky na hlavnom námestí Mukačeva pred fotografiami jeho padlých spolubojovníkov zo Zakarpatského bataliónu.

Bohdanova tvár je priateľská, napätá a plná bolesti. Do armády vstúpil prvýkrát v roku 2015. Slúžil rok ako pohraničník v Čope. Potom podnikal s parketami a drevenými výrobkami. V prvý deň celoúzemného útoku na Ukrajinu v roku 2022 vstúpil do armády znova ako dobrovoľník. „Susedia a kolegovia sme ani chvíľu neváhali a šli sa prihlásiť na odvodové stredisko,“ vysvetľuje. Na otázku, prečo vstúpil do armády, odpovedá jednoducho: „Lebo som patriot, bojujem v mene mojej ženy, dcéry a trojročnej vnučky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite