Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na strednom Slovensku je bez elektriny 18.000 odberných miest

.tasr .slovensko

Pracovníci Stredoslovenskej distribučne budú v teréne aj počas vianočných sviatkov.

Na strednom Slovensku je bez elektriny 18.000 odberných miest SITA/Mária Frisová

energetická kalamita na strednom Slovensku sa v uplynulých hodinách pre výdatné sneženie zhoršila, bez elektrickej energie je momentálne približne 18.000 odberných miest. Najhoršia situácia je naďalej v okresoch Banská Bystrica a Brezno, poruchy sa však počas noci vyskytli aj v ďalších regiónoch. Pre TASR to uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

„Mimo prevádzky máme 415 trafostaníc, riešime 44 porúch na úrovni vysokého napätia a približne 40 porúch na úrovni nízkeho napätia,“ priblížil Gejdoš. V okresoch Banská Bystrica a Brezno je bez prúdu približne 10.000 odberných miest, poruchy však v uplynulých hodinách pribudli aj na hornom Považí, Orave, Turci a v Žiarskej kotline.

Energetickú kalamitu na strednom Slovensku výrazne zhoršilo výdatné sneženie počas sobotňajšieho (23. 12.) večera a noci. „Poruchy sa budú musieť ešte dohľadávať, vznikajú na odľahlejších miestach v lesoch a v horách a ich odstraňovanie je o to náročnejšie,“ skonštatoval Gejdoš s tým, že ďalšie problémy zrejme spôsobí avizované oteplenie. V rozmočenom teréne bude prístup techniky náročnejší, odstraňovanie porúch môže preto podľa elektrikárov trvať aj niekoľko dní.

Pracovníci SSD tak budú v teréne aj počas vianočných sviatkov. Prioritu majú poruchy na vysokom napätí, ak je to možné, elektrikári vykonávajú manipulácie a prepínajú vedenia. „Ak je porucha na vedení, ktoré sa nedá zokruhovať, odberatelia musia čakať, kým sa porucha neodstráni, a takýchto miest máme momentálne veľmi veľa. Pracovníci sú už úplne vyčerpaní, vystriedať ich nemá kto, povolali sme všetkých, ktorých sme mohli,“ dodal Gejdoš s tým, že obyvateľov žiadajú o trpezlivosť a pochopenie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite