Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlas bude rokovať s víťazom volieb, nevylúčil ani jeden variant koalície

.tasr .slovensko

Nateraz nekonkretizoval požiadavky strany ani personálne pozície, ktoré by chcela obsadiť.

Hlas bude rokovať s víťazom volieb, nevylúčil ani jeden variant koalície SITA/Milan Illík

predsedníctvo strany Hlas-SD zatiaľ nevylúčilo ani jeden z dvoch variantov prípadnej novej vlády. Rokovať bude strana najskôr s víťazom volieb, teda so stranou Smer-SD. Uviedol to predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Neformálne sa už stretol s lídrom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom. Deklaroval zodpovedný prístup k rokovaniam, aby nedošlo k patovej situácii.

„Uvedomujeme si svoju pozíciu strany, bez ktorej nemôže vzniknúť žiadna vládna koalícia ani jedného typu. Preto budeme pristupovať k rokovaniam zodpovedne, tak aby vláda vznikla,“ zdôraznil Pellegrini s tým, že ak by sa Hlas-SD rozhodol ostať v opozícii, nastala by patová situácia a hrozili by opäť predčasné voľby. 

V prípade neúspechu rokovaní s víťaznou stranou je Pellegrini pripravený sadnúť si za rokovací stôl aj s potenciálnou štvorkoalíciou. Podčiarkol, že ak by napokon vo vládnej koalícii došlo k „zvláštnemu konaniu“, zmene priorít a porušovaniu koaličných dohôd, Hlas-SD je pripravený ju opustiť. Následne by sa v takom prípade podľa neho dala zložiť aj nová vláda na základe výsledkov volieb. Vidí v tom dobrý „blokačný mechanizmus“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite