Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Rozhodnutie prezidentky – správa o Slovensku

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Rozhodnutie Zuzany Čaputovej neuchádzať sa v roku 2024 znovu o post hlavy štátu je pre mnohých prekvapujúce. Ale ono – a tiež reakcie naň – je najmä správou o stave Slovenskej republiky.

Štefan Hríb

zuzana Čaputová je dobrou prezidentkou. Nepotvrdili sa obavy, že tento post bez predošlých politických skúseností nezvládne, naopak, nad skúsenými politikmi výrazne vyčnievala nielen pokojným vystupovaním, ale aj kľúčovými rozhodnutiami. Jej kroky pri ochrane ústavnosti (referendá), vedy a rozumu (pandémia), pri pomoci Ukrajine a jasnom euroatlantickom ukotvení Slovenska boli prejavom sebavedomej a vnútorne pevnej líderky.

Nepotvrdili sa ani obavy, že bude prezidentkou progresívcov. Nadviazala osobné spojenectvo s pápežom Františkom, v kultúrno-etických otázkach bola zdržanlivá a ani úradnícku vládu nepostavila jednofarebne. Keď bol potrebný jasný hlas, celou váhou svojho úradu sa po vražde na Zámockej postavila za zranenú LGBTI+ komunitu, a súčasne chápala, že liberálny a konzervatívny tábor majú spolupracovať, ak sa Slovensko nemá pre ich neznášanlivosť vrátiť k unesenému štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite