Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Po ukrajinskom zásahu za zrútila budova v Belgorode, z trosiek vytiahli šesť tiel​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Po ukrajinskom zásahu za zrútila budova v Belgorode, z trosiek vytiahli šesť tiel​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Stúpajúci dym po ruskom útoku na obec Vovčansk. V nedeľu prebiehala evakuácia tejto oblasti.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti
  • Prezidentka Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska
  • Kanada poskytne 76 miliónov kanadských dolárov na protivzdušnú obranu Ukrajiny
  • Rusko v sobotu oznámilo, že obsadilo päť obcí na východe Ukrajiny

18:45 Synehubov: Sever Charkovskej oblasti je takmer nepretržite pod paľbou

Sever ukrajinskej Charkovskej oblasti bezprostredne hraničiaci s Ruskom je „takmer nepretržite“ pod paľbou zo strany ruských síl. Povedal to v nedeľu gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR podľa agentúry AFP. 

„Všetky časti (tamojšej) severnej hranice sú takmer nepretržite pod nepriateľskou paľbou. Situácia je náročná,“ informoval Synehubov na sociálnych sieťach.

17:00 Po ukrajinskom zásahu za zrútila budova v Belgorode, z trosiek vytiahli šesť tiel

Šesť mŕtvych tiel našli záchranári v troskách jedného z vchodov do desaťpodlažnej obytnej budovy so 40 bytmi v ruskom prihraničnom meste Belgorod, ktorý sa v nedeľu zrútil pri ostreľovaní ukrajinskými silami. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré to uviedlo na svojom telegramovom kanáli.

SITA/Vyacheslav Gladkov Telegram channel via AP

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov predtým na Telegrame oznámil, že vchod sa zrútil v dôsledku priameho zásahu granátom počas ukrajinského ostreľovania. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dom bol poškodený v dôsledku dopadu úlomkov zo zostrelenej ukrajinskej rakety Točka-U.

Asi hodinu po náraze sa zrútilo aj podkrovné podlažie a strecha, nachádzajúca sa nad zničeným vchodom, v dôsledku čoho utrpeli traja záchranári zranenia rôzneho stupňa.

Podľa oficiálnych údajov sú medzi obeťami aj dve deti — 1,5-mesačné dieťa a 16-ročný chlapec; 18 ľudí utrpelo zranenia.

16:40 Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruská armáda dostala pod kontrolu ďalšie štyri obce v ukrajinskej Charskovskej oblasti, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Ide o sídla Hutyšče, Krasne, Morochovec a Olijnykovo. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe.

Rusko v piatok spustilo ofenzívu na východe Ukrajiny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v nedeľu oznámil, že z tejto oblasti bolo evakuovaných 4073 ľudí. Reportéri AFP pozorovali evakuáciu obyvateľov z okolia mesta Vovčansk.

10:30 Prezidentka Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

Navštívila Černihivskú oblasť, ktorá na severovýchode priamo susedí s Ruskom, pričom bombardovanie a boje ju veľmi poznačili. Obnova tejto oblasti však napreduje a aktívne sa na nej podieľa aj Slovensko, konštatuje Čaputová v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

9:55 Ruská armáda prišla o ďalších takmer 1 300 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 260 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 482 290 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 5 tankov, 22 obrnených bojových vozidiel pechoty, 30 delostreleckých systémov, 2 raketomety a jedno lietadlo.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 454 tankov, 14 375 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 472 delostreleckých systémov, 1 066 raketometov a 350 lietadiel.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite