Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude Slovensko predbehnuté Botswanou?

.lukáš Krivošík .názory

Keď sa minulý týždeň diskutovalo o trvalo sa zhoršujúcom postavení Slovenska v Indexe globálnej konkurencieschopnosti, niektorí pozorovatelia zaznamenali, že nás predbehlo aj pár rozvojových krajín. Medzi nimi Botswana.

Lukáš Krivošík

Ak je Slovensko v nejakom rebríčku predbehnuté africkou krajinou, našinec si povie, že buď niečo nie je v poriadku s oným rebríčkom alebo už načisto pod vedením Smeru upadáme medzi rozvojové štáty. Samozrejme, treba si vždy pozrieť, o čom rôzne medzinárodné indexy vlastne vypovedajú a akou metodikou sú robené. No skúsme na okamih odbočiť od Slovenska, či od spomenutého rebríčka. Pohľad na Botswanu môže totiž v mnohých ohľadoch byť pre nás zaujímavý. Nejde totiž len o „ďalší tuctový zbedačený štátik tretieho sveta“.

Na africké pomery úspech

Pochopiteľne v tejto dvojmiliónovej africkej krajine sa nežije lepšie ako na Slovensku. Podobne ako jej susedia, patrí medzi najviac zasiahnuté vírusom HIV na svete. Pitná voda, pre nás samozrejmosť, môže byť tiež v Botswane problém, pretože na väčšine jej rozlohy sa rozkladá púšť Kalahari. Botswana ešte dlho nedobehne Slovensko v životnej úrovni. Napriek tomu ekonómovia s fascináciou študujú túto africkú krajinu už desaťročia. Vzhľadom na pomery čierneho kontinentu ide totiž o mimoriadny ekonomický úspech.

Po Juhoafrickej republike je Botswana považovaná za druhú najrozvinutejšiu krajinu v subsaharskej Afrike. Keď v roku 1966 získala nezávislosť od Veľkej Británie, mala pritom akurát 12 kilometrov spevnených ciest, 22 ľudí s vysokoškolským vzdelaním a približne stovku so stredoškolským (v krajine v tom čase nebola žiadna univerzita a len dve stredné školy). Odvtedy sa Botswane podarilo zvýšiť svoje HDP na obyvateľa z úrovne 70 dolárov na dnešných 16 tisíc (pre porovnanie Slovensko má cez 23 tisíc). Hospodársky rast je dlhodobý a navyše vysoký (aj keď kríza priniesla isté zakopnutie).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite